Skip to main content

Έτοιμη για «κορωνο-δάνειο» η Κύπρος

Είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που προτίθεται να αξιοποιήσει την ειδική χρηματοδότηση του ESM.

Την πρόθεση της Κύπρου να αξιοποιήσει την ειδική πιστωτική γραμμή του ESM για κάλυψη των δαπανών υγείας που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης αποκάλυψε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης για αξιοποίηση του προγράμματος του ESM υπό τον τίτλο Pandemic Crisis Support, καθιστώντας εαυτόν τον πρώτο υπουργό Οικονομικών κράτους-μέλους της ευρωζώνης, που δηλώνει δημόσια ότι θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ως εκ τούτου, η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει ένα ποσό ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ισούται με το 2% του ΑΕΠ της χώρας κατά το έτος 2019. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος του ESM, το δάνειο θα έχει περιθώριο αποπληρωμής τα 10 έτη και το επιτόκιο θα είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Έκτακες δαπάνες, συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Αυτή την ώρα η Λευκωσία προχωρά σε μία κοστολόγηση των δαπανών που έχουν γίνει για διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Στις έκτακτες δαπάνες περιλαμβάνεται η δημιουργία καινούργιας μονάδας εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας αλλά και το κόστος των σχεδόν 90.000 διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο επωμίστηκε το κυπριακό κράτος.

Σημειώνεται ότι για τις αυξημένες δαπάνες για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, η Κύπρος ενέκρινε στα μέσα Μαρτίου συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την υγεία ύψους 100 εκατομ. ευρώ. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η άντληση των κεφαλαίων από το ειδικό πρόγραμμα του ESM δεν προϋποθέτει την υιοθέτηση οποιονδήποτε μακροοικονομικών όρων.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle