Skip to main content

Έτοιμος να ταξιδέψει στο εξωτερικό ο οινικός… μύθος της Ανατολικής Χαλκιδικής

Η αγιορείτικη οινική παράδοση σε συνδυασμό με τα σύγχρονα οινοποιεία και τα τσιπουροκάζανα της προ του Άθω περιοχής συνθέτουν το οινοτουριστικό πακέτο

Τον οινικό μύθο της Ανατολικής Χαλκιδικής, που παίρνει άλλες διαστάσεις στη σκιά του Άθωνα, ετοιμάζεται να «ταξιδέψει» εντός του 2021 στο εξωτερικό ο δήμος Αριστοτέλη, με εργαλείο το cluster τοπικών επιχειρήσεων που δημιούργησε πριν από λίγο καιρό, το οποίο είχε ως στόχο την ενίσχυση της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας σε συνάρτηση με τον τουρισμό.

Η οινική παράδοση των μονών του Αγίου Όρους σε συνδυασμό με τα σύγχρονα οινοποιεία της προ του Άθω περιοχής, αλλά και το πλήθος των τσιπουροκάζανων αποτέλεσαν την καλύτερη «μαγιά» για το οινοτουριστικό πακέτο που δημιουργήθηκε με σκοπό την προσέλκυση ξένων τουριστών στην Ανατολική Χαλκιδική.

Είναι ενδεικτικό πως τα οινοποιεία εντός και εκτός Αγίου Όρους ανέρχονται συνολικά σε 16 -12 στην αθωνική πολιτεία και 4 στην προαθωνική περιοχή - ενώ τα τσιπουροκάζανα ξεπερνούν τα 20. Η αμπελουργική παράδοση της περιοχής δεχόταν ανέκαθεν την ευεργετική επίδραση του Άθωνα, με τον αέρα που φυσά από εκεί να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του μικροκλίματος της περιοχής που ευνοεί τα αμπέλια.



Έχοντας όλα αυτά υπόψη του, την παράδοση, την ύπαρξη της οινοποιητικής υποδομής και την κάθε άλλο παρά αμελητέα οικονομική δραστηριότητα από τον κλάδο, ο δήμος Αριστοτέλη αποφάσισε να αξιοποιήσει τα εφόδια που είχε στα χέρια του, να δημιουργήσει μια ακόμα αφορμή τουρισμού και να συμβάλλει παράλληλα ώστε να δοθεί μεγαλύτερη εξωστρέφεια και στην οινική παραγωγή των αγιορειτών μοναχών.  



Οινικός χάρτης και τουριστικά πακέτα

Προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και λίγο καιρό έχει δημιουργηθεί ο οινικός χάρτης της περιοχής με τους βασικούς σταθμούς των οινικών της διαδρομών και έχουν δημιουργηθεί ξεχωριστά πακέτα για αγορές που αγαπούν τον οινοτουρισμό, όπως η Γερμανία, η Κροατία και η Γαλλία. Ο συνολικός σχεδιασμός, που φέρει τον τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα: Μια μυθική, οινική διαδρομή», θα παρουσιαστεί στις 31 Ιανουαρίου στο δημοτικό θέατρο Μεγάλης Παναγίας.



Μάλιστα, το cluster, που είναι υπεύθυνο για την εκπόνηση και την εφαρμογή του οινικού σχεδιασμού, θα εκπαιδεύσει στο επόμενο διάστημα τους επαγγελματίες και δη τους εστιάτορες της περιοχής, ώστε να γνωρίσουν τους τοπικούς οίνους και να τους δώσουν τη θέση που τους αξίζει στα μενού τους, καλλιεργώντας παράλληλα στον επισκέπτη τον οινικό μύθο υπό τη σκιά του Άθωνα.    

Οι άνθρωποι του δήμου και του cluster έχουν επισκεφθεί ήδη το Φράιμπουργκ στη Γερμανία, μια οινοπαραγωγική περιοχή με χιλιάδες μικρά οικογενειακά οινοποιεία, αλλά και το Σπλιτ στην Κροατία, ενώ ετοιμάζονται –κορωνοϊού επιτρέποντος- να κάνουν το επόμενο ταξίδι τους την άνοιξη στο Μπορντό της Γαλλίας. Μάλιστα, κάθε ξεχωριστό τουριστικό πακέτο, για την κάθε αγορά, συνδυάζει τις οινικές διαδρομές στην Ανατολική Χαλκιδική με μία ακόμα δραστηριότητα: στην περίπτωση της Κροατίας είναι η πεζοπορία, της Γερμανίας το ποδήλατο, ενώ της Γαλλίας ο πολιτισμός.

Ήδη στις πρώτες επαφές οι ξένοι επισήμαναν στους ανθρώπους της Ανατολικής Χαλκιδικής τη μοναδικότητα του οινικού, τουριστικού προϊόντος που έχουν στα χέρια τους, με δεδομένη την ενασχόληση των αγιορειτών μοναχών με τα αμπέλια και την παραγωγή κρασιού.

Στο πλαίσιο της δικτύωσης αυτής, εκπρόσωποι οινοποιείων, τουριστικών πρακτορείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του Τύπου από το Φράιμπουργκ έχουν προσκληθεί στην Ανατολική Χαλκιδική και αναμένεται να την επισκεφθούν, αν όλα πάνε καλά, τον Μάρτιο, ενώ μια αντίστοιχη αποστολή από το Σπλιτ θα φτάσει στην περιοχή στις 10 Ιουνίου.

Πέραν των οινικών διαδρομών ο δήμος Αριστοτέλη και το cluster των τοπικών επιχειρήσεων θα δώσουν εντός του 2021 έμφαση στην προώθηση της γαστρονομίας, στο τσάι και τα βότανα του Αριστοτέλη, που θα ταξιδέψουν στην Ινδία, αλλά και στη δικτύωση της Αμμουλιανής με τις Βαλεαρίδες νήσους, με αιχμή το ελαιόλαδο.