Skip to main content

Ετήσιο όφελος 144 εκατ. ευρώ για την κτηνοτροφία μόνο από τους ελέγχους στο γάλα

Αναβαθμίζεται το ψηφιοποιημένο σύστημα ελέγχων για να προστατευτεί η ελληνική κτηνοτροφία και επεκτείνεται σε κρέας, αβγά, μέλι και ελαιόλαδο.

Συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία 144 εκ. ευρώ ετησίως προκύπτει από τους ελέγχους που γίνονται μέσω της πλατφόρμας «Άρτεμις», μόνο για το γάλα. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη να λειτουργήσει και για το κρέας, αλλά και σε ένα χρόνο για μια σειρά από άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το μέλι, το ελαιόλαδο κτλ.

Το τεράστιο όφελος από τους ελέγχους για παράνομες ελληνοποιήσεις στα αγροτικά προϊόντα δεν αφορά όμως μόνο στα οικονομικά, αλλά και στη φήμη των ελληνικών προϊόντων και στη διασφάλιση της υγιούς κτηνοτροφίας και των καταναλωτών, που συχνά πυκνά πέφτουν θύματα ελληνοποιήσεων και άλλων παραβάσεων στα τρόφιμα που καταναλώνουν.

Σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, επισκέφτηκε τα γραφεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει η αρμόδια διεύθυνση για τους ελέγχους στο γάλα και το κρέας για όλη τη χώρα, παρουσία της γενικής γραμματέα του υπουργείου, Χριστιάνας Καλογήρου και του γενικού διευθυντή του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δημήτρη Γαλαμάτη.

Είναι μάλιστα ο πρώτος υπουργός μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου που επισκέπτονται τα γραφεία του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, για να ενημερωθούν για το σύστημα «Άρτεμις» και τους ελέγχους.

Χαρακτηριστικό της επένδυσης της κυβέρνησης στους ελέγχους, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τόσο τα προϊόντα και τις τιμές, όσο και τους καταναλωτές, απέναντι στα πολλά φαινόμενα παραβατικότητας (ως αποτέλεσμα των τεράστιων τζίρων από ελληνοποιήσεις και νοθείες), είναι ότι φέτος το Πάσχα έγιναν δεκαπλάσιοι έλεγχοι από άλλες χρονιές. Φέτος πραγματοποιήθηκαν για τις ελληνοποιήσεις 7.000 έλεγχοι, ενώ τις προηγούμενες χρονιές δεν έφταναν καν τους 700.

Το τελευταίο διάστημα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου επιβάλλουν διαρκώς πρόστιμα, ειδικά σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με το γάλα, το τυρί (κυρίως τη φέτα) και το κρέας, όμως κι αυτά δεν είναι αρκετά για να πτοήσουν τους παραβάτες. Παρότι το ύψος των προστίμων για τις παραβάσεις αυξήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, είναι τόσο μεγάλο το κέρδος από τις παρανομίες, που δεν... ιδρώνει το αυτί των παραβατών.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι γι' αυτό το λόγο θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα σημαντική αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο.



Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ειδικά στη φέτα, είχαν ως αποτέλεσμα να κερδίσει ο παραγωγός πρόβειου γάλακτος σημαντική αύξηση στην τιμή του προϊόντος, διότι έγινε... περιζήτητο για την παραγωγή φέτας (με τις προδιαγραφές που πρέπει). Από 0,7 ευρώ το λίτρο, οι κτηνοτρόφοι παίρνουν πλέον τιμή 1,2 ευρώ το λίτρο.

Έμφαση στους ελέγχους δίνεται στα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, όπως και στα βιολογικά.

Μετά την παρουσίαση της πλατφόρμας «Άρτεμις», ο κ. Λιβανός επισήμανε πως «μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου να επισκεφτεί εν όψει των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τα γραφεία της Θεσσαλονίκης. Εδώ χτυπάει η καρδιά του συστήματος "Άρτεμις". Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής του υπουργείου και να υλοποιήσουμε μια από τις βασικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του πρωθυπουργού προεκλογικά: Να διαμορφώσουμε ένα σαφές πλαίσιο νομιμότητας και δικαιοσύνης στα αγροτικά προϊόντα και ειδικά στο γάλα και στο κρέας, να χτυπήσουμε τις παρανομίες και τις ελληνοποιήσεις και να διαμορφώσουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς παραγωγής και του δευτερογενούς τομέα σε επίπεδο αγροτικών προϊόντων (γάλα, τυρί, κρέας κτλ.). Από το σύστημα ελέγχων ήδη ωφελούνται οι παραγωγοί, αυξάνεται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους, από τα οποία παίρνουμε την υπεραξία. Το νέο σύστημα 'Άρτεμις +', το οποίο θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, θα έχουμε ακόμη καλύτερους ελέγχους, πιο σωστή λειτουργία όλης της αγοράς και σημαντικότατα οφέλη για παραγωγούς και καταναλωτές. Όταν θέλει η Πολιτεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πόρους σωστά και να τους αξιοποιήσει με ανταποδοτικότητα, δημιουργώντας ένα δίκαιο πλαίσιο και ευρισκόμενη κοντά στον Έλληνα παραγωγό. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει και στο νομοθετικό πεδίο, για να προχωρήσει όλη αυτή η προσπάθεια και να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, όπως το μέλι, το λάδι κτλ.».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τους (εξ ολοκλήρου ψηφιοποιημένους και αυτοματοποιημένους) ελέγχους στο γάλα υπολογίστηκε ετήσιο όφελος 10 εκ. ευρώ από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας σε δημόσιο και επιχειρήσεις και 134 εκ. ευρώ από τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων.

Επίσης αντιμετωπίζονται πια στην κτηνοτροφία παραβάσεις, όπως οι διπλοσφαγές ή και τριπλοσφαγές βοοειδών, όλες οι παραβάσεις στο γάλα, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα με την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχων θα μπορεί να γίνει ανάλογη (ψηφιακή) δουλειά και στις ελληνοποιήσεις αιγοπροβάτων, που αποτελούν μάστιγα για την ελληνική κτηνοτροφία, αλλά και για τα αβγά.

Το σύστημα «Άρτεμις» λειτουργεί αξιοποιώντας τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (Internet of Things, Block Chain, Artificial Intelligence) και από πέρσι είναι συνδεμένοι 200 κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση των αρμοδίων ότι «πλέον κάθε σταγόνα γάλακτος στη χώρα παρακολουθείται ηλεκτρονικά». Ήδη επιτυγχάνεται απόλυτη ιχνηλασιμότητα στο γάλα, ενώ το επόμενο διάστημα αυτό θα γίνεται και σε πραγματικό χρόνο, όχι μόνο για την εγχώρια παραγωγή, αλλά και για τις εισαγωγές, με την είσοδο και των στοιχείων για τις μεταφορές μέσω βυτίων στο σύστημα ελέγχων.