Skip to main content

Αιτήσεις ασύλου: Γιατί δεν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια η Ελλάδα;

Στο προσφυγικό και την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα ειδικότερα εστιάζει αποκλειστικό ρεπορτάζ του RND.

Παρά τη βραδύτητα που σημειώνεται στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου στα νησιά «η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει βοήθεια από τη Γερμανία» αναφέρει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Δημοσιογραφικού Δικτύου Γερμανίας (RedaktionsΝetzwerk Deutschland RND) που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται η εφημερίδα «από το 2020 δραστηριοποιείται μόνο ελληνόφωνο προσωπικό».

«[...] Σύμφωνα με έρευνες του δικτύου, από τότε που η Αθήνα επιμένει να δραστηριοποιείται αποκλειστικά και μόνο ελληνόφωνο προσωπικό, δεν συμμετέχουν πλέον σχεδόν καθόλου ειδικοί από άλλες χώρες της ΕΕ στις ακροάσεις των αιτούντων ασύλου». Το RND αναφέρει ότι ενώ πέρσι είχαν μεταβεί στα ελληνικά νησιά 32 υπάλληλοι από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, φέτος ήταν μόλις μία ελληνόφωνη ειδικός. Και αυτό παρά τις χιλιάδες αιτήσεις ασύλου η εξέταση των οποίων εκκρεμεί αλλά και παρότι οι έλληνες υπάλληλοι των Υπηρεσιών Ασύλου φέρονται να μην έχουν την απαιτούμενη εμπειρία όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Θέλει όντως βοήθεια η ελληνική κυβέρνηση;

Όπως σχολιάζει το RedaktionsΝetzwerk Deutschland, οι εκκλήσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους για την παροχή βοήθειας ανήκουν στο «στάνταρ ρεπερτόριο της ελληνικής πολιτικής ασύλου» και ασφαλώς «είναι δικαιολογημένες» αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις μαζικές ροές προσφύγων. «Εντούτοις τίθεται όλο και περισσότερο εν αμφιβόλω εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εννοεί όντως στα σοβαρά τις εκκλήσεις βοήθειας προς την ΕΕ. Και εάν η κυβέρνησή του θέλει όντως βοήθεια.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από το 2016 προβλέπει τη στήριξη των τοπικών υπαλλήλων των Υπηρεσιών Ασύλου στους καταυλισμούς των νησιών από ευρωπαίους συναδέλφους. Κυρίως οι γερμανοί ειδικοί -αλλά όχι μόνο- ήταν εκείνοι που σε αυτή τη βάση έφεραν τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον κάποιον στοιχειώδη επαγγελματισμό και ναι, και κάποιον έλεγχο στην σχεδόν ανύπαρκτη ελληνική γραφειοκρατία ασύλου. Από τα τέλη του 2019 όμως δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι.

Με το προσχηματικό επιχείρημα ότι η εξέταση των υποθέσεων πρέπει να γίνεται στα ελληνικά, η Αθήνα αναθέτει έκτοτε την εξέταση χιλιάδων αιτήσεων ασύλου σχεδόν μόνον σε ντόπιους υπαλλήλους. Παρά την έλλειψη εμπειρίας. Παρά τον πακτωλό αιτήσεων στα νησιά. Το ζητούμενο δεν φαίνεται να είναι πλέον η αποτελεσματικότητα και η ανθρωπικά. Το σύνθημα είναι να μπουν φραγμοί: προς τα έξω κατά των μεταναστών και προς τα μέσα κατά των ελέγχων της Ευρώπης».

Ο στόχος της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα

Στην επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Ελλάδα αναφέρεται ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής Die Zeit.

«[...] Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο, στόχος της επίσκεψης Πομπέο είναι να μειωθεί η ένταση μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης όπως επίσης η πιθανότητα ''ατυχήματος και επεισοδίων'' στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει επίσης να ομονοήσουν οι δυο χώρες του ΝΑΤΟ σε μια συμφωνία για τη διευθέτηση της διαμάχης τους.

Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μια έντονη διαμάχη ως προς την αξιοποίησή τους. Τόσο οι χώρες μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρος όσο και η Τουρκία εγείρουν αξιώσεις για συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές τις οποίες θεμελιώνουν ακόμη και με την αποστολή πολεμικών πλοίων.

Την περασμένη εβδομάδα Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν στην έναρξη διερευνητικών επαφών για το ζήτημα.''Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία'' είπε ο έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης προς την κατεύθυνση του τούρκου προέδρου Ερντογάν μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Μητσοτάκης υποδέχεται τον Πομπέο την Τρίτη στο σπίτι του στην Κρήτη. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός προκρίνει στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Πριν από έναν περίπου χρόνο ΗΠΑ και Ελλάδα είχαν υπογράψει συμφωνία που επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό τη διευρυμένη χρήση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle