Skip to main content

Ετοιμάζεται επίδομα ανεργίας δύο ταχυτήτων

Ποιες παρεμβάσεις ετοιμάζονται στο μέτωπο του επιδόματος ανεργίας και πώς θα χωρίζεται εφεξής το επίδομα σε δύο κατηγορίες.

Μια σημαντική παρέμβαση η οποία πέρασε σε δεύτερο πλάνο, αλλά αφορά σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων, είναι αυτή που ετοιμάζεται στο μέτωπο του επιδόματος ανεργίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, προκύπτει ότι ετοιμάζονται σημαντικές παρεμβάσεις και σε αυτό το ζήτημα, οι οποίες θα αλλάξουν άρδην τη σημερινή εικόνα.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες λένε ότι στο εξής το επίδομα ανεργία θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και θα είναι διαφορετικό για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι «πέφτουν» και «ξαναπέφτουν» σε αυτή την κατάσταση κατά σχεδόν τακτά χρονικά διαστήματα, από εκείνους που για πρώτη φορά μένουν χωρίς απασχόληση.

Για τους μεν  πρώτους εξετάζεται το επίδομα, από κάποια στιμγή και μετά, να δίνεται μειωμένο, ενώ για τους τελευταίους η πρόβλεψη είναι να δίνεται εις ολόκληρον.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι επίδομα ανεργίας συμπαρασύρεται από τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, οπότε θα είναι ούτως ή αλλως κουτσουρεμένο. Και αν υιοθετηθεί το παραπάνω σχέδιο, για ορισμένους θα είναι ακόμα περισσότερο.

Να σημειωθεί ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο, όλες οι ενδείξεις κατατείνουν προς την παραπάνω κατεύθυνση. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.