Skip to main content

Ετοιμάζεται και νέα έκδοση ομολόγων το Φεβρουάριο

Μετά τη χθεσινή κάλυψη με υπερπροσφορά του 5ετούς ομολογιακού δανείου, στο υπουργείο Οικονομικών άρχισαν τα πρώτα χαμόγελα.
Μετά τη χθεσινή κάλυψη με υπερπροσφορά του 5ετούς ομολογιακού δανείου, στο υπουργείο Οικονομικών άρχισαν τα πρώτα χαμόγελα. Αν και συγκρατημένα, κι αυτό γιατί το επιτόκιο με το οποίο έγινε η έκδοση θεωρείται και είναι πολύ υψηλό. Το «καπέλο» των 360 μονάδων βάσης είναι μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ αυτή τη στιγμή, αλλά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λένε με νόημα: «Τουλάχιστον, έστω και πανάκριβα, μας δανείζουν». Η ελπίδα που εκφράζεται τώρα ανοικτά από την κυβέρνηση είναι ότι αργά αλλά σταθερά το κλίμα θα αρχίσει να αντιστρέφεται, υπό την έννοια ότι αποφύγαμε τα χειρότερα. Μόνο που γνωρίζουν επίσης ότι κάτι τέτοιο, για να επιτευχθεί, θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο οικονομικό επιτελείο, όμως, είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται. Και για το λόγο αυτό, πριν καλά – καλά καταλαγιάσει ο θόρυβος από αυτή την έκδοση, ετοιμάζουν την επόμενη. Οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι θα γίνει το Φεβρουάριο και θα είναι ανάλογη της τελευταίας έκδοσης. Βέβαια, και προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να σημειωθεί  ότι το αμέσως προηγούμενο 5ετές που είχε εκδοθεί από το ελληνικό δημόσιο είχε επιτόκιο οριακά πάνω από το 5% και χθες βγήκε οριακά πάνω από το 6%. Έτσι εξηγείται και το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Ακόμη κι έτσι όμως , η ελληνική κυβέρνηση το εκλαμβάνει ως ψήφο εμπιστοσύνης κι ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα.