Skip to main content

Ετοιμάζονται για μπλόκα οι αγρότες

Με άδεια χέρια έφυγαν οι αγρότες από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις πιθανότατα από Δευτέρα. «Ελπίζω να το ξανασκεφτούν», απάντησε ο κ. Σ

της Κάτιας Γερακαρίτου

 

Με άδεια χέρια έφυγαν οι αγρότες από τη συνάντηση που είχαν, σήμερα το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη. «Χορτάσαμε υποσχέσεις» σχολίασαν οι αγρότες, οι οποίοι έκριναν άκαρπη τη σημερινή συνάντηση.

«Ο υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα μας, είπε ότι έχει διάθεση αλλά δεν έχει τα χρήματα» δήλωσε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος του αγροτικού συλλόγου Μαλγάρων Κώστας Ανεστίδης. Σύμφωνα με τον κ. Ανεστίδη, ο υπουργός τους πέταξε το μπαλάκι, λέγοντάς τους ότι όταν έχει χρήματα θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του για τα αγροτικά προβλήματα, ενώ τους κάλεσε να αναλογιστούν τις δυσκολίες που περνάει η χώρα.

Οι αγρότες, πάντως, ζεσταίνουν τις μηχανές τους και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεδριάσουν οι κατά τόπους σύλλογοι των αγροτών, όπου αφού τους ενημερώσουν για τη σημερινή συνάντηση, θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες προγραμματίζονται μπλόκα στους δρόμους αλλά και στον τελωνειακό σταθμό Προμαχώνα σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δικαίωμά τους οι κινητοποιήσεις»

«Είναι δικαίωμά τους να κάνουν αυτό που πιστεύουν», δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης, σχολιάζοντας την απόφαση των εκπροσώπων των συντονιστικών επιτροπών Μακεδονίας και Θεσσαλίας για κινητοποιήσεις. «Θεωρώ ότι η συζήτηση που κάναμε ήταν εξαντλητική και η απάντησή στα αιτήματά τους θετική. Ελπίζω να το ξανασκεφτούν» σημείωσε. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους πραγματικούς παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και να εξυγιάνει το χώρο. «Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν θα σας κρύψω το παραμικρό και γι΄αυτό θέλω να με εμπιστεύεστε», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών.

Στη σύσκεψη, στην οποία παραβρεθηκαν και οι υφυπουργοί Γιάννης Κουτσούκος και Μιλένα Αποστολάκη, συμμετείχαν εκπρόσωποι συντονιστικών επιτροπών από τους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν αγροτικό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο, η αύξηση των εισφορών στον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις του βαμβακιού.  Παράλληλα, ζητούν να διατηρήσει τον κρατικό της χαρακτήρα ATEbank.

Δίκαια χαρακτήρισε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος άλλωστε αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.