Skip to main content

Έτοιμη η κυβέρνηση για επώδυνα μέτρα

Επίθεση στις αγορές, οι οποίες υπολογίζουν βασιζόμενες στο χείριστο δυνατό σενάριο και όχι στο πιο πιθανό, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
«Το μήνυμα είναι μην αφήσετε μια μικρή φωτιά, ένα σπινθήρα, να βγει εκτός ελέγχου και να γίνει απειλή για την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο του «Economist», στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αρχή της κρίσης φάνηκε ότι τελικά οι αγορές δεν αυτορρυθμίζονται και δεν λειτουργούν πάντα ορθολογικά, ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση είπε ότι οι αγορές φοβούνται και υπολογίζουν βασιζόμενες στο χείριστο δυνατό σενάριο και όχι στο πιο πιθανό. Και για να αποδείξει τα λεγόμενά του, ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα την άνοδο των spreads σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν δεν υπήρχε ούτε Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, ούτε εφαρμογή ελέγχων ούτε πολιτική βούληση για στήριξη της Ελλάδας και πολύ περισσότερο δεν υπήρξε μηχανισμός στήριξης.

Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι χρειαζόμαστε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι υποθέτει πως οι διοργανωτές του συνεδρίου δεν φαντάζονταν πως αυτό θα διεξαγόταν σε τόσο φορτισμένες συνθήκες. Και έκανε λόγο για διεθνή πρακτορεία τα οποία μεταδίδουν με αστραπιαία ταχύτητα κάθε λέξη που ακούγεται στην Ελλάδα, αλλά και κάθε φημολογία. Και επεσήμανε ότι έχουμε ακούσει τα πάντα για την Ελλάδα. Από αλήθειες που πονάνε έως τις πιο εξωφρενικές αδικίες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η συνεχής ενασχόληση υπονομεύει τις προσπάθειες για τις μεγάλες εθνικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, προσθέτοντας ότι γι΄ αυτό ζητήσαμε χρόνο. «Όμως, έξι μήνες τώρα και παρότι είμαστε μια νέα κυβέρνηση, οι αγορές δεν μας έδωσαν το χρόνο αυτό», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και τόνισε ότι: «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε επώδυνα μέτρα, αλλά και να προχωρήσουμε σε βαθιές και διαρθρωτικές αλλαγές σε θεσμούς και δομές».

Επίσης, έκανε λόγο για επαναστατικές αλλαγές, όπως είπε, που έχουν θεσμοθετηθεί και έφερε ως παραδείγματα τους κανόνες διαφάνειας, την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και τον «Καλλικράτη». Ενώ, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική είπε ότι ανανεώνεται η πολιτική για τα Βαλκάνια, επανέλαβε την πρότασή του για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2014, λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε και καταλύτη για την επίλυση προβλημάτων, όπως εκείνο του Κοσόβου, αλλά και της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα έκανε λόγο για ανανέωση της προσέγγισης που ξεκίνησε το 2000.

«Ελπίζουμε αυτό να είναι και το έναυσμα για διάλογο, ώστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ο τερματισμός της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ σε αυτό το σημείο της ομιλίας του χαιρέτησε την παρουσία στο συνέδριο τόσο του Σέρβου πρωθυπουργού Μίρκο Τσβέτκοβιτς, όσο και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία της Ελλάδας ως το 2004, έκανε λόγο για το δυναμισμό της οικονομίας, αλλά και τη διεθνή παρουσία της χώρας και πρόσθεσε ότι «δεν ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι έχουμε τη δύναμη και το δυναμικό να αντιμετωπίσουμε την κρίση και το έχουμε αποδείξει».

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες που οργάνωσε η Ελλάδα, ενώ τόνισε μετά επιτάσεως το ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της.

«Εφαρμόζουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, οι προσπάθειες καρποφορούν, η Ελλάδα ζητά προσοχή στις προσπάθειές της και χρόνο, που τελικά απεδείχθη το πλέον ακριβό αγαθό στην κρίση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν ζητάμε να μας ξεχρεώσουν, αλλά ζητάμε λογικούς όρους για το δανεισμό μας. «Πιστεύω πως η Ευρώπη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.