Skip to main content

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας

Δηλώνουν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί σταθερή η λιανική τιμή των φαρμάκων και συνάμα να εξοφληθούν άμεσα τα χρήματα που τους οφείλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι θα πρέπει να διατηρηθεί σταθερή η λιανική τιμή των φαρμάκων και συνάμα να εξοφληθούν άμεσα τα χρήματα που τους οφείλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιαίτερα από τον ΟΠΑΔ.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας τα μέλη του αποφάσισαν να μετάσχουν σε όποια μορφή κινητοποιήσεων επιλέξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.  Στο πλαίσιο της συνέλευσης έγινε λόγος για συστηματική επίθεση κατά των φαρμακείων από την πολιτείας ενώ εκδόθηκε και ανακοίνωση στην οποία τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:  «Το φαρμακείο είναι η μοναδική ίσως επαγγελματική δραστηριότητα στην χώρα, που καταβάλλει ΦΠΑ πριν τον εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πιστώνει επ’ αόριστον το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως ακόμη και στη διάρκεια των εορτών και αργιών. Το καθαρό ποσοστό κέρδους του φαρμακείου, που είναι 10,8% επί της αξίας των πωλουμένων φαρμάκων, είναι οριακό για την οικονομική επιβίωση του φαρμακείου και δεν επιδέχεται την παραμικρή μείωση. Με την προγραμματιζόμενη μείωση των τιμών των φαρμάκων, κάθε φαρμακείο θα χάσει από 10.000 – 30.000 ευρώ, λόγω μείωσης της αξίας των αποθεμάτων».

Στην ίδια ανακοίνωση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων ενώ παράλληλα απαιτεί τη διατήρηση της σταθερής λιανικής τιμής του φαρμάκου και την άμεση εξόφληση όλων των εκπροθέσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Τέλος, υπογραμμίζει ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια της πολιτείας για αλλαγή στο υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.