Skip to main content

Θεσσαλονίκη καν' το όπως... τα Τρίκαλα- Τα κλειδιά της επιτυχίας

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Πώς έχει καταφέρει η πόλη των Τρικάλων να εξελιχθεί σε μια έξυπνη, πράσινη και τουριστική πόλη, της οποίας τα επιτεύγματα έχουν απασχολήσει τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ; Μπορεί η Θεσσαλονίκη να πάρει παραδείγματα από τον δήμο των Τρικκαίων και ποιες από τις πρωτοβουλίες του θα της ταίριαζε να υιοθετήσει;

Αυτά και άλλα πολλά συζητήθηκαν κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο ανεξάρητος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας «Καν'το όπως τα Τρίκαλα» με κεντρικό ομιλητή τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία σήμερα το απόγευμα γέμισε από κόσμο που διψούσε να μάθει για τις καινοτομίες που εφάρμοσε ο μικρός αυτός δήμος της Θεσσαλίας.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων τα τελευταία τρία χρόνια, ανέπτυξε ό,τι έχει καταφέρει η διοίκηση του σε βασικούς τομείς, όπως το κυκλοφοριακό, την ανακύκλωση και την αποκομιδή σκουπιδιών, την εξυπηρέτηση πολιτών, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την τρίτη ηλικία, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό καθώς και το προσφυγικό.

Αναφερόμενος σε βασικά επιτεύγματά της διοίκησης, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι η διοίκησή του έβαλε το ποδήλατο στο κέντρο της ζωής των Τρικάλων, έπεισε τους καταστηματάρχες να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, σχεδίασε ΑΤΜ πιστοποιητικών, δημιούργησε μέσω της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας έναν ΧΥΤΑ υπόδειγμα στον οποίο του χρόνου θα ξεκινήσει παραγωγή βιοαερίου, έδωσε κίνητρα στους νέους να γυρίσουν στο χωράφι και ανέπτυξε τον τουρισμό της πόλης φέροντας περίπου 1, 2 εκατ. επισκέπτες στον Μύλο των Ξωτικών.

Ο ίδιος μίλησε ακόμα για θέματα τα οποία έλυσε και τα οποία ακόμα στη Θεσσαλονίκη φαντάζουν «βουνό», όπως παραδείγματος χάριν τα τραπεζοκαθίσματα ή η δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τις δράσεις του, ο δήμαρχος αποκάλυψε τα «κλειδιά» των επιτυχιών του που δεν είναι άλλα από: σχέδιο, στοχευμένη διαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και φορέων, αξιολόγηση ανθρώπων και πεπραγμένων αλλά και την αποτίναξη της μιζέριας και του αναμασήματος δικαιολογιών.

«Πρέπει να τελειώνουμε με την καμμένη γη, δηλαδή με το να κατηγορούμε τους προκατόχους μας ότι δεν παραλάβαμε τίποτα», σημείωσε και υπογράμμισε ότι η επίτευξη της συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι άκρως σημαντική διευκρινίζοντας ότι δεν δέχεται τον ρόλο δημάρχου-κομματάρχη.

Όρισε την ανάπτυξη ως την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου και ανέφερε ότι πληγή στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η επικάλυψη αρμοδιοτήτων από τις διάφορες εταιρείες και τους φορείς για ζητήματα μεγάλης σημασίας, όπως φρεάτια και ρέματα.

Σχολιάζοντας τη σημασία της συνεννόησης και της συναίνεσης, στην οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος, ο συνομιλητής του, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέφερε ότι «έχει την εντύπωση ότι στη Θεσσαλονίκη δεν συμφωνούμε πλέον» ενώ υπογράμμισε ότι οι έξυπνες πόλεις χρειάζονται και έξυπνους κατοίκους. Ακόμα, αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ των δύο πόλεων που μπορεί να κάνουν την εφαρμογή μεθόδων που πέτυχαν στα Τρίκαλα δύσκολη στη Θεσσαλονίκη.

Σε αντίστοιχη ερώτηση της Voria.gr, o κ. Παπαστεργίου παραδέχθηκε πως πράγματι λόγω της διαφορά μεγέθους των δύο πόλεων κάποιες από τις πρωτοβουλίες που πήρε ο ίδιος ενδεχομένων να μη μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μια μεγαλούπολη όπως η Θεσσαλονίκη. Εστίασε ωστόσο σε ζητήματα που, όπως είπε, δεν σχετίζονται με το μέγεθος, όπως είναι η αλλαγής νοοτροπίας των κατοίκων αλλά και η ευθύνη των τοπικών αρχόντων οι οποίοι μπορεί να προχωρούν ή και αν μην προχωρούν σε συγκεκριμένες ενέργειες σκεπτόμενοι το πολιτικό κόστος.

Παρά τη διαφορά μεγέθους, πολίτες, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και δημοσιογράφοι βομβάρδισαν πραγματικά τον δήμαρχο Τρικκαίων με ερωτήσεις γύρω από τα επιτεύγματά του σε μια βραδιά που εξελίχθηκε σε μια ζωηρή συζήτηση για τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τη σημασία των προσώπων που διοικούν τον δήμο.

Αξιοσημείωτο πολιτικά είναι το γεγονός ότι στις πρώτες θέσεις του συνεδριακού κέντρου κάθονταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης, ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Γιώργος Αβαρλής, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι τον τελευταίο καιρό κινούνται στον ίδιο αυτοδιοικητικό βηματισμό με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (δείτε εδώ).

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας, Αναστάσιος Τελίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι των «Εντάξει» Δημήτρης Κούβελας, Σωκράτης Δημητριάδης, Σωσώ Αδαμίδου, Στέλλα Αβραμίδου και Στέφανος Γωγάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στάθης Αβραμίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χάρης Αηδονόπουλος και Βασίλης Γάκης, η πρώην δήμαρχος Τριανδρίας Ξένια Δρίτσα, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Νίκος Ταχιάος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, ο προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονικης Θανάσης Δεβλιώτης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Ηλιάδης, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρέαδης, ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσαμασλής.