Σάββατο 15 Αυγούστου 2020
x

ΕΤΣΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ VAR ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Ο εκπαιδευτής των Ελλήνων διαιτητών για το σύστημα, Μιχάλης Κουκουλάκης μίλησε για τη χρήση του Video Assistant Referee στο μεγάλο ματς του Σαββάτου.

Για την χρήση του VAR στον επικείμενο τελικό κυπέλλου ποδοσφαίρου αλλά και για την χρήση του από την νέα χρονιά μίλησε ο Μιχάλης Κουκουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΣΠΟΡ FM».

Συγκεκριμένα, το μέλος της ΚΕΔ και εκπαιδευτής των Ελλήνων διαιτητών για το σύστημα αναφέρθηκε στις περιπτώσεις -βάσει πρωτοκόλλου- που το Video Assistant Referee τίθεται σε εφαρμογή, τόνισε πως απομένουν λεπτομέρειες για την οριστική χρησιμοποίηση του στο μεγάλο παιχνίδι του Σαββάτου ενώ επεσήμανε ότι στόχος είναι η χρήση του συστήματος σε όλα τα γήπεδα των ομάδων της Super League την νέα σεζόν, διευκρινίζοντας πως αν δεν ισχύσει αυτό, τότε δεν θα εφαρμοστεί.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Κουκουλάκης:

Εάν είναι όλα οκ για τη χρήση του VAR στον τελικό: «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαι εγώ που τα τρέχει όλα αυτά. Εγώ απλώς εκπαιδεύω τους Έλληνες διαιτητές για τη νέα σεζόν σχετικά με τη χρήση του. Υπάρχουν άλλα άτομα που τρέχουν το πρότζεκτ για τον τελικό. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες και περιμένουμε την έγκριση από την ομοσπονδία μας».

Ποιες είναι οι ανάγκες του VAR: «Χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις κάμερες. Καταλαβαίνετε όμως ότι στις περιπτώσεις αυτές ίσως να μην πιάσουμε κάποια πράγματα. Εμείς στάνταρ χρησιμοποιούμε οκτώ κάμερες, ο αριθμός όμως εξαρτάται αποκλειστικά από την τηλεοπτική παραγωγή. Στον τελικό θα υπάρχουν συνολικά 22 κάμερες.

Ανα 12 κάμερες υπάρχει και ένας επικεφαλής, operator. Εμείς δεν στήνουμε τις κάμερες απλώς αναλαμβάνουμε να επεξεργαστούμε το υλικό που φτάνει σε εμάς. Υποχρέωση της εταιρείας παραγωγής είναι να μας στέλνει όλα τα feeds από κάθε γωνία. Προϋπόθεση είναι να έχουμε όλα τα πλάνα από όλες τις γωνίες».

Για τους χειριστές του VAR στον τελικό: «Θα είναι όλο το τιμ γερμανικό. Έχουν συνεργαστεί καιρό μαζί και είναι έμπειροι σε αυτό. Οι Γερμανοί είναι από τους πρώτους που έχουν εφαρμόσει το σύστημα και έχουν σχέδια να το εισάγουν και στη δεύτερη κατηγορία τους».

Στόχος του VAR: «Ο κανόνας είναι συγκεκριμένος. Το VAR μπορεί να ξεκινήσει μόνο για μια φάση που είναι σε διαπραγμάτευση. Εάν υπάρχει ένα μεγάλο λάθος.
Το VAR ξέρει ότι εφαρμόζεται σε μια από τις τέσσερις περιπτώσεις που υπάρχουν στο πρωτόκολλο. Το VAR δεν υποκαθιστά τον διαιτητή αλλά τον βοηθά. Είναι ένα μαξιλαράκι που υποδεικνύει στον διαιτητή εάν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο λάθος για να λάβει την απόφασή του».

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται: «Στις παρακάτω περιπτώσεις βάσει του πρωτοκόλλου. Στις κόκκινες κάρτες που δίνονται απευθείας και όχι στις δεύτερες κίτρινες. Ελέγχει και πιστοποιεί ότι υπάρχει παράβαση που οδηγεί σε κόκκινη κάρτα. Ο VAR παρεμβαίνει σε αυτό. Σε περιπτώσεις πέναλτι ελέγχει την φάση. Άλλη περίπτωση είναι εάν υπάρχει γκολ ή όχι. Ελέγχει εάν υπάρχει παράβαση που προηγήθηκε σε ένα γκολ που πέτυχε μια ομάδα. Η τέταρτη περίπτωση αφορά την λανθασμένη ταυτοποίηση σε έναν παίκτη. Εάν δηλαδή, δόθηκε η κάρτα σε άλλον παίκτη από εκείνον που έκανε την παράβαση».

Για τη χρήση του VAR στα ελληνικά γήπεδα: «Υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Η διαδικασία είναι επίπονη και είναι τόσοι πολλοί τομείς, απαιτούνται πολλά. Στόχος μας είναι να έχουμε σε όλα τα γήπεδα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πιστοποιηθεί κάθε γήπεδο ξεχωριστά και κατ' επέκταση και οι διαιτητές.

Στόχος μας είναι να έχουμε σε όλα τα γήπεδα του χρόνου ή σε κανένα...».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ