Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙ Η ΕΛΑΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Τα πρώτα σχέδια της Ελληνικής Αστυνομίας αφορούν το ΑΠΘ, το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σχέδια επέμβασης και ειρηνικής εκκένωσης πανεπιστημιακών χώρων από τους δράστες έκνομων ενεργειών έχουν αποτυπώσει επικεφαλής αξιωματικοί της Αστυνομίας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις πριν την ψήφιση κατάργησης του ασύλου, στο πλαίσιο προετοιμασίας των αστυνομικών ενεργειών.  
 
Αναλυτικά το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα πανεπιστήμια, όπως αναφέρει το skai.gr, έχει ως εξής:

• Χαρτογράφηση πανεπιστημίων. Τα σημεία εισόδου και εξόδου για την καλύτερη γνώση του χώρου από τους αστυνομικούς για την επιχείρηση εκκένωσης.
• Συγκρότηση ομάδων κρούσης που θα περιλαμβάνει MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Ασφάλεια κατά περίπτωση, καθώς κάθε φορά θα υπάρχει ένα εγχειρίδιο ενεργειών που έχει σχηματιστεί ανάλογα με το αδίκημα π.χ. για βανδαλισμούς, ρίψεις μολότοφ, ναρκωτικά κλπ.
• Εγχειρίδιο ενεργειών ανάλογα με το αδίκημα και τον αριθμό των δραστών
• "Χειρουργικές" επεμβάσεις
• Καταγραφή προσαχθέντων. Πρόκειται για μία πιο δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία θα δημιουργεί μία τράπεζα δεδομένων των δραστών για αντίστοιχες έκνομες ενέργειες στο μέλλον
 
Πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για ουσιαστικές αστυνομικές παρεμβάσεις, με προσοχή και σύνεση.

«Όχι στημένα σόου με γιουρούσια αστυνομικών μόνο για την εικόνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα σχέδια της ΕΛΑΣ αφορούν Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αντίστοιχα σχέδια θα καταρτιστούν, σύμφωνα με τις πηγές της ΕΛ.ΑΣ. για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Φωτογραφία αρχείου
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ