Skip to main content

«Μαζί»: Αυτό είναι το νέο μοντέλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το «Μαζί» αποτελεί το νέο σύστημα υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που παρουσιάστηκε σήμερα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

To νέο σύστημα υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «Μαζί» παρουσιάστηκε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε να παρουσιάσει αναλυτικά τη φιλοσοφία και τη δομή της κυβέρνησης.

Το «Μαζί» αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό «μάτι» του Μεγάρου Μαξίμου στα υπουργεία. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πλήρη πρόσβαση στο σύστημα αυτό και θα πραγματοποιείται αξιολόγηση της πορείας του κυβερνητικού έργου ανά τακτά διαστήματα.

Εξάλλου όπως έλεγαν μετά το υπουργικό κυβερνητικές πηγές, «πάμε σε προγραμματικό κράτος, καθώς αλλάζει η δομή των υπουργικών συμβουλίων και η στόχευση τους».

Τα υπουργικά, που θα συνεδριάζουν πλέον στο Μαξίμου χωρίς κάμερες, θα είναι δηλαδή θεματικά και κάποια θα είναι υπουργικά αξιολόγησης. Για παράδειγμα το Δεκέμβριο θα γίνει υπουργικό για τον απολογισμό του εξαμήνου.

Ο κ. Γεραπετρίτης παρέδωσε σε κάθε υπουργό από ένα φάκελο, που περιείχε στοχευμένες δράσεις ανά υπουργείο και το χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του χρόνου.

Μεταξύ άλλων στον φάκελο αναφέρεται αναλυτικά η νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης που θέλει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία:

Νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης

- Συνεχής επικοινωνία με τους Υπουργούς και Γ.Γ. για την υποστήριξη και τον συντονισμό των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράμματος, μέσω ενιαίου μηχανισμού παρακολούθησης
- Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης ως προς τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα
- Χρήση δεικτών αποτελεσματικότητας και απτών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και την οικονομία μέσω διεθνών μοντέλων.
- Επικοινωνία του έργου της Κυβέρνησης και απόλυτη διαφάνεια καθόλη τη διάρκεια του πλάνου υλοποίησής του
- Το νέο μοντέλο υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου μέσω του πληροφοριακού συστήματος “Μαζί” παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο αναλυτικά μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
- Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ψηφιακό “μάτι” του Μεγάρου Μαξίμου στα υπουργεία. Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης θα έχει πλήρη πρόσβαση στο σύστημα αυτό και θα πραγματοποιείται αξιολόγηση της πορείας του κυβερνητικού έργου ανά τακτά διαστήματα.
- Εξάλλου όπως έλεγαν μετά το υπουργικό κυβερνητικές πηγές, “πάμε σε προγραμματικό κράτος, καθώς αλλάζει η δομή των υπουργικών συμβουλίων και η στόχευση τους”.
- Τα υπουργικά, που θα συνεδριάζουν πλέον στο Μαξίμου χωρίς κάμερες, θα είναι δηλαδή θεματικά και κάποια θα είναι υπουργικά αξιολόγησης. Για παράδειγμα το Δεκέμβριο θα γίνει υπουργικό για τον απολογισμό του εξαμήνου.

Δείτε όλη την παρουσίαση του κ. Γεραπετρίτη εδώ.