Skip to main content

Έτσι θα είναι το κέντρο καινοτομίας της CISCO στη Θεσσαλονίκη (vid)

Τέλη Ιουλίου θα είναι έτοιμο το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού του τεχνολογικού κολοσσού - Δείτε βίντεο-παρουσίαση

Σε έναν εντυπωσιακό χώρο καινοτομίας που θα στεγάσει το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO θα έχουν μεταμορφωθεί τα Παλαιά Σφαγεία στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε γνωστό στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία της νέας αυτής δομής (δείτε εδώ).

Ο χώρος θα κινηθεί αρκετά στη λογική των ανοιχτών γραφείων τα οποία θα καταλάβουν μεγάλο μέρος του χώρου με καθίσματα για εργασία αλλά και συναντήσεις, ο οποίος -όπως περιέγραφαν στελέχη της CISCO- θα είναι αρκετά ζεστός και θα ξεφεύγει από το κλασικό ύφος των εταιρειών. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δύο δωμάτια για τις πρώτες δύο start ups που θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο, meeting room και ειδικοί χώροι για live demos. «Η έξυπνη πόλη θα είναι έξω και θα τη βλέπουμε εδώ πέρα μέσα. Η έξυπνη γεωργία θα είναι με drones με αισθητήρες και θα βλέπουμε εδώ μέσα τα αποτελέσματά της. Δεν θα είναι κουτιά αραδιασμένα. Θα είναι ζωντανές λύσεις», τόνισε ο Νίκος Λαμπρογεώργος, Υπεύθυνος Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα, Ελλάδα-Κύπρος, της CISCO, εξηγώντας τη σημασία των ζωντανών επιδείξεων.

Παράλληλα, μπροστά από το κέντρο θα δημιουργηθεί σταθμός φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ υπάρχουν σκέψεις για επίδειξη μηχανισμών παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον προαύλιο χώρο, όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Στο κέντρο θα ενώσουν τις δυνάμεις του start ups, πανεπιστημιακά ιδρύματα -τα οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν- καθώς και εργαζόμενοι και συνεργάτες της CISCO, οι οποίοι θα παράγουν καινοτομία και θα δίνουν τεχνολογικά προηγμένες λύσεις σε διάφορα προβλήματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με έξυπνες πόλεις, έξυπνη μετακίνηση, τηλε-εργασία, τηλε-ιατρική και τηλε-εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, θα γίνονται μαθήματα ρομποτικής για παιδιά καθώς και μαθήματα για απόκτηση νέων ψηφιακών δεξιοτήτων για εργαζόμενους και ανέργους με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιήσεων. Ακόμα, το κέντρο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο από πολίτες που θέλουν να δουν την τεχνολογία που δημιουργείται ενώ θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμού και λόγου.

Η συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης

H δημιουργία του σύγχρονου αυτού κέντρου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του τεχνολογικού κολοσσού Cisco.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρογεώργος, η παραχώρηση του συγκεκριμένου κτηρίου από τον δήμο Θεσσαλονίκης έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς μείωσε κατά πολύ τον χρόνο πραγμάτωσης της επένδυσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αντίστοιχα κέντρα σε άλλες πόλεις απαιτούν δύο με δυόμιση χρόνια προετοιμασίας ενώ στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης η πρώτη επαφή έγινε πριν από οκτώ περίπου μήνες. 

Στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Λαμπρογεώργος, είναι το Κέντρο να γίνει σημείο αναφοράς της τεχνολογίας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Αν γίνει αυτό, η Θεσσαλονίκη θα κερδίσει άπειρα [πράγματα]», τόνισε προσθέτοντας ότι η πόλη αφενός θα μπει στον χάρτη των καινοτόμων πόλεων και αφετέρου θα εφαρμόσει τις καινοτόμες λύσεις τις οποίες θα βρίσκουν οι ερευνητές εντός του κέντρου. «Το αν θα παρκάρεις έξυπνα, αν θα ενημερώνεσαι έξυπνα στη Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι αποτελέσματα καινοτόμων δράσεων που θα γίνονται εδώ μέσα», τόνισε.

Στη σημερινή του ομιλία κατά την τελετή υπογραφής μνημόνιου συνεργασίας για τη δημιουργία του κέντρου, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, αυτό των e-Δημητρίων εξηγώντας πως στο κέντρο καινοτομίας θα σχεδιαστεί η Ψηφιακή Πλατφόρμα, που παρουσιάζοντας στοιχεία σε τέσσερις γλώσσες, θα αναδείξει τα φετινά Δημήτρια σε ένα πολιτιστικό e-festival.

Ο κ. Λαμπρογεώργος αναφέρθηκε και στις επισκέψεις στην πόλη που θα προσελκύσει το κέντρο καθώς στα αντίστοιχα κέντρα στο εξωτερικό καταγράφεται μία επίσκεψη πελάτη την ημέρα.

Ψηφιακός πολιτισμός

Το κέντρο δεν θα σταματήσει στα e-Δημήτρια καθώς ένας από τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα εργαστεί θα είναι ο πολιτισμός. «Αυτό το κτήριο ήταν κέντρο πολιτισμού. Ο πολιτισμός θα είναι ο πέμπτος μας πυλώνας. Τον ψηφιακό πολιτισμό εδώ μέσα θα τον αναπτύξουμε. Έχουμε σκοπό να ασχοληθούμε με τη σχέση ζωγραφικής - τεχνολογίας, την τεχνολογία στη φωτογραφία, να κάνουμε ψηφιακά συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Θα κάνουμε πρόταση συνεργασίας και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. [...] Υπάρχουν πολλές ιδέες που θα αγγίξουν τον πολιτισμό», είπε ο ίδιος.

Οι υπόλοιποι τέσσερις πυλώνες θα είναι η καινοτομία, η τεχνολογία, η εκπαίδευση και οι start-ups. 

Το κέντρο θα ξεκινήσει με τη φιλοξενία δύο start ups της πόλης οι οποίες αρχικά θα ασχοληθούν με το Internet of Things και την ενέργεια. Οι start ups θα εναλλάσσονται ανάλογα με το πρότζεκτ ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί όταν αυξηθούν και τα πρότζεκτ στα οποία θα εργάζονται οι νεοφυείς επιχειρηματίες.

Το κόστος της επένδυσης σε διάστημα τεσσάρων ετών αποτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ.