Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
x

ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ

Το έργο αναμένεται να έχει πάρει σάρκα και οστά μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 - Σχεδιάζεται και Πάρκο Υγείας απέναντι στο υπό ανέγερση νοσοκομείο.

Υπερσύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα σε διεθνή πρότυπα, πάρκο Υγείας και δομή φιλοξενίας γονέων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα σχέδια για νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που θα ανεγερθεί στο Φίλυρο.

Εκπρόσωποι της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών συλλόγων και φορέων και κάτοικοι της περιοχής, είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθούν για το μεγαλόπνοο έργο σε ανοιχτή εκδήλωση, που διοργάνωσε στο Φίλυρο ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με τη χρηματοδότηση του οποίου θα πάρει το νοσοκομείο σάρκα και οστά.

Η δωρεά για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» που έχει εκπονήσει το ΙΣΝ, σε όλη τη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. 

Το 2024 η ολοκλήρωση του έργου - Τι περιλαμβάνει η προμελέτη

Όπως έγινε γνωστό, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα έχει έκταση 43 στρέμματα και θα βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού. Θα περιλαμβάνει δύο ορόφους με τέσσερις νοσηλευτικές μονάδες. Στο επίπεδο του ισογείου θα βρίσκεται η είσοδος και κάτω από ισόγειο θα εγκατασταθούν τα χειρουργεία, φυσιοθεραπευτήριο, εξεταστήρια και άλλες λειτουργικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο σχεδιάζεται να διαθέτει αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια (50% και 50% αντίστοιχα).

Αρχή του σχεδιασμού, επικεφαλής του οποίου είναι ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιτέκτονας, Renzo Piano, είναι κάθε σημείο του συγκροτήματος να έρχεται σε επικοινωνία με φυσικό φωτισμό. Για τον λόγο αυτό είναι ειλημμένη η απόφαση να τοποθετηθούν μεγάλες τζαμαρίες σε κάθε αίθουσα και κλίνη.

Συμπληρωματικά, θα παραχωρηθεί από το υπουργείο Υγείας ένα τμήμα οικοπέδου 300 στρεμμάτων απέναντι από το υπό ανέγερση νοσοκομείο, το οποίο θα αξιοποιηθεί για να ικανοποιηθούν πρόσθετες λειτουργικές ανάγκες της νέας μονάδας υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προμελέτη του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, σε αυτήν την έκταση θα δημιουργηθεί ένα Πάρκο Υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δομή φιλοξενίας γονέων και μεγάλης χωρητικότητας πάρκινγκ.

Η προμελέτη του έργου θα περατωθεί τον Σεπτέμβρη του 2019 και έπειτα ακολουθεί η επόμενη φάση της οριστικής μελέτης, διάρκειας έξι μηνών.

Τον Μάιο του 2020 η σύμβαση της δωρεάς θα κυρωθεί με νόμο, αρχές του 2021 θα εκκινηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης και τον Ιούνιο του ίδιο έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ιδρύματος, το μεγάλο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς χρήση τον Οκτώβριο του 2024.

Αναβαθμίζεται το οδικό δίκτυο προς το Φίλυρο

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδημοτική συνεργασία μεταξύ τριών δήμων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις σε οδικό δίκτυο μήκους 8,8 χιλιομέτρων, με στόχο την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Οι μελέτες του έργου εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεργαζόμενοι του έργου είναι εκτός από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά.

Η κατ’ αρχήν εκτίμηση του κόστους της μελέτης φτάνει το 1.000.000 ευρώ, με συνολικό χρόνο ωρίμανσης του έργου τους 24 μήνες.

Η αρχή ενός ονείρου

«Είναι το ξεκίνημα στον χώρο της ιστορίας στον χώρο την Υγείας εδώ στο Φίλυρο. Το νοσοκομείο ήταν αίτημα δεκαετιών για τη Βόρεια Ελλάδα» τόνισε σε δηλώσεις του ο επανεκλεγείς δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτης, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Είμαι σίγουρος ότι η ποιότητα, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα είναι εγγυημένα. Συναισθανόμεστε την ιστορική ευθύνη που έχουμε όλοι να αποκτήσει η πόλη και η βόρεια Ελλάδα ένα τέτοιο νοσοκομείο» υπογράμμισε.

«Στόχος μας να κάνουμε ένα νοσοκομείο μοντέλο, που θα γίνει πρότυπο και για αλλά νοσοκομεία στην χώρα» ανέφερε από την πλευρά του ο υπεύθυνος διαχείρισης μεγάλων δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Γιάννης Ζερβάκης.

«Πολύ σημαντικό έργο ζωής» χαρακτήρισε την ανέγερση του νέου νοσοκομείου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

«Ο τόπος μας έχει δυνάμεις για να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Έχει ισχυρές δομές υγείας. Εκ μέρους της κυβέρνηση ευχαριστούμε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εμείς θα παρακολουθήσουμε και θα υποστηρίξουμε ότι χρειάζεται για το έργο» σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

«Σήμερα ζούμε την αρχή της υλοποίησης ενός ονείρου, που φαινόταν μακρινό και άπιαστο» με τη σειρά του ο διοικητής 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατής Πλωμαρίτης.

Ο κ. Πλωμαρίτης διαβεβαίωσε, επίσης, πως η ανέγερση του παιδιατρικού νοσοκομείου δεν σημαίνει και μεταφορά των παιδιατρικών και παιδοχειρουργικών κλινικών από την πόλη. «Θα μείνουν παιδιατρικές κλινικές και η παιδοχειρουργική κλινική στο Ιπποκράτειο και θα μείνουν δύο νεογνολογικές παιδιατρικές μονάδες στο Παπαγεωργίου και στο Ιπποκράτειο», πρόσθεσε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ