Skip to main content

Το ενδιαφέρον ξένων funds για την Ελλάδα και οι ενδοιασμοί

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία που ξαναβάζουν στο στόχαστρο ξανά την Ελλάδα, οι φόβοι του Grexit και οι τοποθετήσεις «παντός καιρού».

Δύο ευρωπαϊκά και δύο ασιατικά κρατικά επενδυτικά ταμεία, που κατά καιρούς έχουν εξετάσει τη δυνατότητα επενδύσεων στη χώρα, ξαναβάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Ελλάδα και τις προοπτικές της, στο μικροσκόπιο τους. Στόχος τους, να τοποθετηθούν στη χώρα μας, υπό έναν σοβαρό όσο και αυτονόητο όρο: Να μην θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο κεφάλαια από τα χρήματα των φορολογουμένων που διαχειρίζονται. Γιατί τα συγκεκριμένα funds έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, δηλαδή τοποθετούν κεφάλαια προερχόμενα από δημόσιους πόρους.

Ήδη, στο παρελθόν, ανάλογα funds έχουν έλθει, με επιτυχία στην Ελλάδα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή που αφορά στο Καναδικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων (PSP), που αγόρασε μερίδιο της εταιρείας του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» το 2013. Όμως και οι Καναδοί, ανησυχούν για ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι. Δηλαδή, για το ρίσκο που συνεπάγεται πάντα η παραμονή τους σε μια οικονομία, όπως η ελληνική, αν και οι περισσότεροι από τους διαχειριστές τους θεωρούν ότι η χώρα θα μείνει στην Ευρωζώνη. Αυτός, βεβαίως δεν είναι ο κανόνας για όλους.

Για παράδειγμα, fund από την αραβική χερσόνησο με εμπειρία τοποθετήσεων στη χώρα μας δεν αποκλείει την έξοδο από την Ευρωζώνη, γι' αυτό εξακολουθεί να προσανατολίζεται σε τοποθετήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό, οι οποίες θεωρούνται "παντός καιρού". Ακόμα και εκτός ευρώ...