Skip to main content

Ευκαιρία ανάπτυξης η ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ

Ως αφετηρία ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπιστεί ο μηχανισμός στήριξης από ΕΕ/ΔΝΤ τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Β. Θωμαΐδης, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος με το Ελληνογερμανικό Επιμελ

Η ένταξη της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης παρά το ότι έρχεται ως κίνδυνος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία και αφετηρία για ανάπτυξη. Τη θέση αυτή υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Βασίλης Θωμαΐδης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με θέμα «Συνοχή της Ευρωζώνης και τις διαρθρωτικές αδυναμίες των περιφερειακών οικονομιών της».


«Σήμερα, όπως και πριν από χρόνια η Ευρωζώνη από μόνη της δε σημαίνει τίποτα  και ούτε υπάρχει κάποιος αυτοματισμός που θα κατευθύνει θετικά ή αρνητικά την ελληνική οικονομία. Δεν είναι μόνο ο Δημόσιος Τομέας που θα πρέπει να κάνει αληθινές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά αντίστοιχες προσαρμογές πρέπει να κάνει και ο Ιδιωτικός Τομέας και ο κάθε πολίτης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ και τόνισε ότι η νέα εποχή, παρά το ότι έρχεται ως κίνδυνος, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία και αφετηρία για ανάπτυξη.
 
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ  τόνισε πως αυτό που ουσιαστικά μάς ζητείται σήμερα είναι να «τετραγωνίσουμε τον κύκλο», επιδιώκοντας την ίδια στιγμή σταθεροποίηση και ανάπτυξη, σε συνθήκες δημοσιονομικής κατάρρευσης. «Η κρίση της ελληνικής οικονομίας σήμερα ουσιαστικά απεικονίζει τα χρόνια, διαρθρωτικά προβλήματα ενός αντιπαραγωγικού και υπερκαταναλωτικού μοντέλου «ανάπτυξης». Η φράση «δανείζομαι για να καταναλώνω» είναι εμποτισμένη στην κουλτούρα του Έλληνα, που σε συνδυασμό με την αδιαφάνεια και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος έχουν οδηγήσει σήμερα την ελληνική οικονομία στο τέλμα των δίδυμων ελλειμμάτων, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την εικόνα της διεθνούς αναξιοπιστίας της χώρας μας», πρόσθεσε.


Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου η παγκόσμια ζήτηση βαθμιαία αυξάνεται, η ευκαιρία είναι μπροστά μας και βρίσκεται στην ενίσχυση των εξαγωγών μας, υποστήριξε. Τα ελληνικά προϊόντα, τόνισε, για να μπορούν να βγουν δυναμικά στις διεθνείς αγορές, πρέπει πρώτα να είναι εσωτερικά ανταγωνιστικά. Θα πρέπει να γίνει στροφή της παραγωγής σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τόνισε. Για παράδειγμα, ανέφερε τον σημαντικό για την ελληνική οικονομία και για την κοινωνική συνοχή της χώρας μας αγροτικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή πρακτικών αύξησης της προστιθέμενης αξίας του πρωτογενούς προϊόντος θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πολλές περιφέρειες -λόγω ευνοϊκών κλιμάτων και εδαφολογικών συνθηκών -, καθώς και η ανταγωνιστική και πολλά υποσχόμενη πράσινη ανάπτυξη, με την αξιοποίηση του άφθονου ήλιου και ανέμων που χαρακτηρίζουν το κλίμα της Ελλάδας.


Σε δεύτερο επίπεδο, ανέφερε, βρίσκεται η στήριξη της εξωστρέφειας από τις κατάλληλες βάσεις, της Πολιτείας και τους αρμόδιους επιχειρηματικούς φορείς. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν στοχευμένα, μέσω αναπτυξιακής στρατηγικής της επιχείρησής τους και όχι «κατά λάθος» ή «περιστασιακά». Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν ανάγκη από την κατάλληλη στήριξη, για να μπορέσουν να βγουν δυναμικά στις διεθνείς αγορές και να κερδίσουν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας», εξήγησε.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒΕ, έχει καταθέσει στην Κυβέρνηση πρόταση δημιουργίας ενός Συστήματος Στήριξης Εθνικής Εξωστρέφειας, το οποίο ο κ. Θωμαΐδης εκτιμά πως θα συνεισφέρει σημαντικά στους παρακάτω τομείς:


-Αποκρυστάλλωση ενός συγκεκριμένου οράματος για την εθνική εξωστρέφεια της χώρας, χάραξη μίας δυναμικής Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, καθορισμό προτεραιοτήτων για τις εθνικές πολιτικές και δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας και σχεδιασμό ενός ενιαίου πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.


-Αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος ενίσχυσης και στήριξης της εξωστρέφειας και των ελληνικών εξαγωγών, με βελτίωση των μηχανισμών συντονισμού, παρακολούθησης και εποπτείας των Φορέων εξωστρέφειας.


-Εξοικονόμηση κόστους μέσω της αποφυγής επικαλύψεων μεταξύ των δράσεων, της καλύτερης αξιοποίησης των πόρων και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των ενεργειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας.


Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Walter Leuchs, Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Γεώργιος Χατζημαρκάκης, Ομογενής Ευρωβουλευτής του Ελευθέρου Δημοκρατικού όμματος της Γερμανίας, ο κ. Γεώργιος Γλυνός, Ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής και Αναπληρωτής.


Στην εισήγησή του ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα, αναλύοντας τον προβληματισμό που επικρατεί στην Ευρώπη και στην Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέτρα που λαμβάνει σήμερα η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση, αλλά και στις περαιτέρω δυνατότητες και προοπτικές που υφίστανται ιδιαίτερα τον οικονομικό και εμπορικό τομέα, τις οποίες η χώρα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί άμεσα. Τέλος, ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Ελληνικής Διασποράς, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.


Ο κ. Γλυνός με τη σειρά του αναφέρθηκε στην δυναμική ισορροπία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Διατύπωσε την άποψη πως η ελληνική δημοσιονομική κρίση, παρά τις προφανείς ευθύνες των Ελληνικών Κυβερνήσεων, αποτελεί και κρίση του ίδιου του συστήματος της Ευρωζώνης.


Σύμφωνα με τον κ. Γλυνό, οι διαδικασίες συντονισμού των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, αποκλειστικά και μόνο δια της τήρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δια της επιβολής ποινών για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται, δεν είναι επαρκείς για τη διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ. Κεντρικό συμπέρασμα της ομιλίας του είναι ότι το σημείο ισορροπίας της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης που οδήγησε στη δημιουργία της ΟΝΕ, πιέζεται να μετακινηθεί σε θετική κατεύθυνση με τη δημιουργία και την αξιόπιστη λειτουργία του μηχανισμού δημοσιονομικής συνδρομής.