Skip to main content

Ευρεία κινητοποίηση για τα κινέζικα

Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας για την εξέταση όλων των παραμέτρων λειτουργίας των αλλοδαπών καταστημάτων σήμερα στην Κατερίνη.
Δυναμική πρωτοβουλία για την εξέταση όλων των παραμέτρων  λειτουργίας των αλλοδαπών καταστημάτων αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Πιερίας καλώντας σε ευρεία σύσκεψη σήμερα και  ώρα 11π.μ. (στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας), Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες και Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας καθώς και πολιτικούς παράγοντες.

Στόχος της σύσκεψης είναι η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται από την ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα αλλοδαπών καταστημάτων, κυρίως των κινέζικων που έχουν κατακλύσει τις τοπικές αγορές. Από τα ζητήματα που θα τεθούν στη σύσκεψη είναι το κατά πόσο τα καταστήματα των αλλοδαπών, μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας (σύμφωνα με το νόμο 3386 του 2005), αν υπόκεινται στην ίδια φορολόγηση κι αν η επιχειρηματική τους δραστηριότητα πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (όπως η ασφάλιση). Ακόμη, θα τεθεί το ζήτημα των ελέγχων του ελληνικού κρατικού μηχανισμού σ’ αυτά τα καταστήματα, ενώ θα υπάρξουν και εισηγήσεις αναφορικά με το πλανόδιο εμπόριο και το παρεμπόριο.

Πρόκειται για μια ανοιχτή πρόσκληση για κοινή δράση των επιχειρηματικών – εμπορικών φορέων ώστε να διασφαλιστούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά. Στη σύσκεψη θα υπάρχει ολοκληρωμένη νομική παρουσίαση του θέματος, τοποθετήσεις των εκπροσώπων και θα καταλήξει με την κατάρτιση υπομνήματος το οποίο θα διαβιβαστεί στους έλληνες βουλευτές και τους ευρωβουλευτές. Επίσης, θα προταθεί η σύσταση επιτροπής η οποία θα αναλάβει την περαιτέρω δυναμική διεκδίκηση των όσων θα αποφασιστούν στη σύσκεψη.

«Δεν είμαστε ρατσιστές έναντι των ξένων επιχειρηματιών. Θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα καταστήματα λειτουργούν με ίσους όρους και διέπονται από τους ίδιους κρατικούς ελέγχους. Βλέπουμε τις αγορές μας να κατακλύζονται από αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα τρίτων χωρών όπου το κόστος παραγωγής και εξαγωγής είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα αλλοδαπές επιχειρήσεις πωλούν επίσης μικροέπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές. Πλέον, οι καταστάσεις επιβάλλουν ενεργή δράση για να περιφρουρήσουμε το εμπόριο και τον υγιή ανταγωνισμό», δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Ευρωβουλευτή, καθηγητή,Γεώργιου Παπαστάμκου, μέλους της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου τουΕυρωκοινοβουλίου.

Οι συμμετέχοντες

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν τα Επιμελητήρια: ΕΒΕΑ, Βιοτεχνικό Αθηνών, Εμπορικό & Βιομηχανικό Θεσσαλονίκης, Βιοτεχνικό Θεσ/νικης, Επαγγελματικό Θεσ/νικης,  Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Ροδόπης, Αρκαδίας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας, Χαλκιδικής. Επίσης, συμμετέχουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αγ. Αθανασίου, Αιγίου, Αιδηψού, Ακράτας, Αλεξάνδρειας, Αλμυρού, Αργοστολίου, Δεσκάτης, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κρύας Βρύσης, Λαμίας, Λάρισας, Μουδανιών, Μυτιλήνης, Νίκαιας, Πάρου – Αντίπαρου, Πολυγύρου, Σερρών, Τρικάλων, Τυρνάβου, Φλώρινας, Χαλκίδος. Ακόμη, θα παραβρεθούν βουλευτές, τοπικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, συνδικαλιστικοί παράγοντες του Εμπορίου, σωματεία και σύλλογοι.