Skip to main content

Euro 2020: Στα ημιτελικά οι Ιταλοί με 2-1 επί των Βέλγων (vid)

Πέρα για πέρα δίκαιη η επικράτηση της «σκουάντρα ατζούρα» απέναντι στην κορυφαία ομάδα του κόσμου στην κατάταξη της FIFA.

Πανέτοιμη ν΄ ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης απέδειξε πως είναι η Ιταλία, η οποία επικράτησε με 2-1 του Βελγίου στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου και προκρίθηκε πανηγυρικά στους ημιτελικούς του Euro 2020, όπου θ΄ αντιμετωπίσει την Ισπανία (την Τρίτη 6/07 στις 22:00 στο Γουέμπλεϊ).

Πέρα για πέρα δίκαιη η επικράτηση της «σκουάντρα ατζούρα» απέναντι στην κορυφαία ομάδα του κόσμου στην κατάταξη της FIFA.

Στα τρία τελευταία Euro η Ιταλία έφτανε μέχρι τους προημιτελικούς, όπου διεκδικούσε την πρόκριση στα πέναλτι. Δύο φορές, το 2008 και το 2012 την έχασε από τις Ισπανία και Γερμανία, το 2016 την πήρε επί της Αγγλίας κι αυτή την φορά πανηγύρισε σε κανονική διάρκεια αγώνα την είσοδό της στην τετράδα, διατηρώντας παράλληλα την παράδοση που την θέλει να μην έχει χάσει ποτέ από τους Βέλγους σε τελική φάση, μετρώντας 4 νίκες και μία ισοπαλία.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν χαρακτηριστεί από αρκετούς ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Απόψε δεν δικαιολόγησαν σε καμία περίπτωση την φήμη τους κι αποκλείστηκαν από μία ανώτερη ομάδα σε όλα τα επίπεδα.

Από μία ομάδα που έμεινε αήττητη για 32ο συνεχόμενο ματς, από μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης που έχει καταφέρει να φτιάξει ο Ρομπέρτο Μαντσίνι. Σε άμυνα, κέντρο και επίθεση, η Ιταλία λειτουργεί σαν «καλοκουρδισμένη μηχανή» κι έτσι όπως παίζει το μόνο που μπορεί να φοβάται είναι η κακή της μέρα.

Το πρώτο 45λεπτο στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου προσέφερε αρκετές συγκινήσεις στους περίπου 15.000 θεατές που βρέθηκαν στις εξέδρες.

Τρία γκολ, ένα ακυρωθέν, δύο μεγάλες επεμβάσεις του Ντοναρούμα στο 0-0 σε σουτ των Ντε Μπρόιν και Λουκάκου, συνέθεσαν την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, που βρήκε την Ιταλία να προηγείται με 2-0, χάρις στο γκολ του Μπαρέλα στο 31΄ και το υπέροχο τέρμα του Ινσίνιε στο 44΄, ωστόσο, στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους το Βέλγιο κατάφερε να μειώσει.

Το πέσιμο του Ντοκού στην περιοχή από το σπρώξιμο του Ντι Λορέντσο θεωρήθηκε από τον Βίντσιτς παράβαση, ο Σλοβένος ρέφερι υπέδειξε το πέναλτι, το VAR τον δικαίωσε και ο Λουκάκου εκτελώντας στο κέντρο της εστίας μείωσε σε 2-1.

Παρότι θα περίμενε κανείς ότι οι «κόκκινοι διάβολοι» θα πίεζαν για την ισοφάριση από το ξεκίνημα του β΄ μέρους, εντούτοις ήταν η Ιταλία η ομάδα που είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς.

Οι ποδοσφαιριστές του Μαντσίνι με εξαντλητικό πρέσινγκ από την ώρα που η μπάλα έφευγε από τα πόδια ή τα χέρια του Κουρτουά προς τους συμπαίκτες του έκλεβαν γρήγορα τη μπάλα και ήταν αυτοί που με άψογο passing game δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για να γίνουν επικίνδυνοι επιθετικά.

Το Βέλγιο, πάντως, αν και δεν μπορούσε να οργανωθεί στη μεσαία γραμμή, είχε την τεράστια ευκαιρία στο 61΄ για να ισοφαρίσει μετά το γύρισμα του Ντε Μπρόιν στο δεύτερο δοκάρι και το πλασέ του Λουκάκου στην άδεια εστία.

Το γκολ φαινόταν βέβαιο, μόνο που ο Σπινατσόλα έβαλε το πόδι του κι απομάκρυνε σε κόρνερ. Απόλυτα δικαιολογημένα οι συμπαίκτες του έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν και να τον συγχαρούν για τη σωτήρια παρεμβολή του...

Λίγο αργότερα στάθηκε πολύ άτυχος, καθώς τραυματίστηκε κι έγινε αναγκαστική αλλαγή, με τον ίδιο να είχε ξεσπάσει σε λυγμούς.

Η ευκαιρία του Λουκάκου στο 72΄ ήταν η τελευταία καλή φάση στο ματς με τους Ιταλούς να πανηγυρίζουν μία τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Οι συνθέσεις:

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντεβάιρελντ, Βερμάλεν, Βερτόνγκεν, Μενιέ (69΄ Τσαντλί - 74΄ Πρατ), Τίλεμανς (69΄ Μέρτενς), Βίτσελ, Τ. Αζάρ, Ντοκού, Λουκάκου, Ντε Μπρόιν

ΙΤΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Σπινατσόλα (79΄ Έμερσον), Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Βεράτι (74΄ Κριστάντε), Κιέζα (90΄ Τόλοι), Ιμόμπιλε (74΄ Μπελότι), Ινσίνιε (79΄ Μπεράρντι)