Skip to main content

Eurogroup: Εύσημα αλλά και επισημάνσεις στην Ελλάδα

Ο Μάριο Σεντένο τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η καλή δουλειά με την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας για το δρόμο προς την ανάπτυξη.

Τα "καλά αποτελέσματα" της πρώτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας καλωσόρισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάνοντας ωστόσο παράλληλα λόγο για ξεκάθαρη ανάγκη να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις, τις κρατικές οφειλές και τις αγορές προϊόντων.

Στις δηλώσεις του μετά τη λήξη της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ο Πρόεδρος Μάριο Σεντένο επισήμανε ότι ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται να επιτευχθεί το 2019. "Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά επίτευξης του στόχου, που σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στο δημοσιονομικό μονοπάτι", είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη τομείς που πρέπει να βελτιωθούν όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η πτωχευτική νομοθεσία και η μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων.

Ο Σεντένο τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί η καλή δουλειά με την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και ένα βιώσιμο μονοπάτι προς την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του που αποφεύχθηκε η μείωση των συντάξεων. Κατέστησε σαφές ότι δεν είναι αναγκαία η μείωση των συντάξεων για την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού αλλά και για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2019. Επισήμανε ότι "δεν την θεωρούσα ποτέ αναγκαία" και τόνισε ότι "είμαι χαρούμενος που αποφύγαμε την μείωση κατά 14% των συντάξεων σε 1,4 εκατομμύριο δικαιούχους".

Η Κομισιόν παρουσίασε στο Eurogroup την πρώτη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας. Το συμβούλιο θα παρακολουθεί τις εκθέσεις αυτές σε βάση τριμήνου.

Συμφωνία για την ενίσχυση του ευρώ

"Μετά από πολλούς μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, τα καταφέραμε", δήλωσε ο Σεντένο, αναφερόμενος σε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της Ευρωζώνης που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Eurogroup Λούις Ρέγο στον λογαριασμό του στο Twitter.

"Η σύνοδος ολοκληρώθηκε έπειτα από 18 ώρες (διαπραγματεύσεων). Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης", σημειώνει.

Ιδιαίτερη προσοχή στην Ιταλία

Ένα από τα "καυτά" ζητήματα του Eurogroup ήταν η Ιταλία, η χώρα που αποφάσισε φέτος να παραβιάσει τους κανόνες που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο Σεντένο τόνισε ότι με δεδομένη τη σοβαρή έλλειψη συμμόρφωσης που διαπίστωσε η Κομισιόν στον ιταλικό προϋπολογισμό, η χώρα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Το Eurogroup συστήνει στην Ιταλία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο τονίζοντας ότι η τήρηση των κανόνων που υπαγορεύει το ευρώ είναι απαραίτητη για μην κινδυνεύει η σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Η Κομισιόν και η Ιταλία θα συνεχίσουν τον διάλογο με στόχο την εύρεση κοινού εδάφους, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί να παρατηρεί τη "θέληση συνεργασίας" από την ιταλική πλευρά την τελευταία εβδομάδα.

Ο Επίτροπος είπε η Κομισιόν αναμένει συγκεκριμένες και "αξιόπιστες" κινήσεις από την Ιταλία προκειμένου να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019, που τώρα παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

Η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στις δημοσιονομικές πολιτικές που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί να διασφαλίσει ότι είναι συμβατές με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

"Δεν αμφισβητούμε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η επιλογή είναι της ιταλικής κυβέρνησης, διότι εναπόκειται στην ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις δικές της επιλογές πολιτικής", δήλωσε ο Μοσκοβισί.