Skip to main content

Eurogroup: Έγκριση επιστροφής 767 εκατ. από κέρδη ελληνικών ομολόγων

Tην επιστροφή των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ενέκρινε το Eurogroup. Για καλούς λόγους η συνεδρίαση είπε ο Μάριο Σεντένο,

Το Eurogroup, στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ενέκρινε την επιστροφή των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, όπως και την ακύρωση της αύξησης του επιτοκίου, που είχε επιβληθεί σε μέρος του δανείου του ESM, στο δεύτερο μνημόνιο.

Για το ενδεχόμενο χρήσης των κερδών για την ανάπτυξη, όπως ζητά η Ελλάδα, η απόφαση μετατέθηκε για του χρόνου και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η σημερινή συνεδρίαση, αυτή τη φορά, ήταν για καλούς λόγους, όπως επεσήμανε και ο Μάριο Σεντένο.

«Η έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι αρκετά θετική. Βλέπουμε καλά σημάδια εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Συνολικά, βλέπουμε θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων, ακόμη και το να ξεπερνιούνται οι μεταμνημονιακοί δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις πριν από το Eurogroup.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Σημαντική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν για την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Το Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων από την Ελλάδα με βάση την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου.

Καλωσορίζουμε την επιβεβαίωση των θεσμών ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει άνετα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Καλωσορίζουμε επίσης την υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπεται να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και που περιλαμβάνει πακέτο φιλοαναπτυξιακών μέτρων με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει επίσης σημαντική πρόοδο σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Eπιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα και τις προκλήσεις που επισημαίνει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου είναι αναγκαίο να επιταχύνει, το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ στο μέλλον, μεταξύ άλλων και μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.

Με βάση τα παραπάνω, καλωσορίζουμε το ό,τι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενικότερη δέσμευση τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα του ESM, ειδικά όσον αφορά την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μηδενικά επίπεδα, τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Καλωσορίζουμε επίσης την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέρα από τον Απριλίο του 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καλωσορίζουμε την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ευρεία μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου ως το τέλος Απριλίου του 2020. Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να έχει σαν στόχο να διασφαλίσει την κατάλληλη ενίσχυση όλων των υποθηκών, το οποίο θα βοηθήσει να ομαλοποιηθεί η παροχή πίστωσης στην οικονομία από τον τραπεζικό τομέα.

Είναι επίσης καθοριστικής σημασίας να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων στο χρηματοοικονομικό σύστημα, ειδικά όσον αφορά την ταχεία εκκαθάριση των κρατικών δανειακών εγγυήσεων, τo ξεκαθάρισμα των υποθέσεων χρεοκοπίας νοικοκυριών που εκκρεμούν στα δικαστήρια και τις περαιτέρω βελτιώσεις στο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Τα παραπάνω θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Mε βάση τα παραπάνω, το Eurogroup καλωσορίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις αναγκαίες δράσεις για να εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης μέτρων που αφορούν το χρέος και συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών.

Mε την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Συμβούλιο των Διοικητών του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν την μεταφορά των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων SMP και ANFA και τη μείωση σε μηδενικό επίπεδο της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου σε κάποια δάνεια του EFSF, συνολικής αξίας 767 εκατ. ευρώ.