Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
x

EUROGROUP: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020

Οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup αποδέχθηκαν θετικά την πρόταση για πρόωρη αποπληρωμή των 2,85 δισ. ευρώ του δανείου προς το ΔΝΤ.

Παράθυρο για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 3,5% άφησε το Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε  ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2019 και το 2020 αλλά για μετά από αυτό μία μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν η χώρα κατάφερνε υψηλότερη ανάπτυξη.
Ειδικότερα, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να μειωθούν κάτω από το 3,5% μετά το 2020, εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι υψηλότερος των προβλέψεων του DSA (έκθεση βιωσιμότητας του χρέους) και τα επιτόκια διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

«Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληση του τι θα γίνει», υπογράμμισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα, γράφει το ΑΠΕ, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup αποδέχθηκαν θετικά την πρόταση για πρόωρη αποπληρωμή των 2,85 δισ. ευρώ του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που σήμερα έχουν επιτόκιο 5,13%.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση καθώς και την πρόθεση της Ελλάδας για αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ.

Όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρόωρη αποπληρωμή βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Παράλληλα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ χαιρέτισε το συνεχώς βελτιούμενο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα και τη δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, για την ενδυνάμωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης και ειδικά στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί επίσημα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ