Skip to main content

Euroleague: Επίσημη η λιθουανική υποψηφιότητα για το Final-8

Η Ζαλγκίρις επιβεβαίωσε μέσω ανακοίνωσης πως η χώρα της βαλτικής ενδιαφέρεται για να φιλοξενήσει τα εναπομείναντα παιχνίδια του τουρνουά.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα προς την 25η Μαΐου, όταν η Euroleague θα αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι με τη σεζόν 2019-20, η οποία διεκόπη υποχρεωτικά τον Μάρτιο ελέω κορωνοϊού.

Το πλάνο για διοργάνωση Final-8 αντί για Final-4 φαίνεται πως βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των 18 ομάδων, που στην πλειονότητά τους εκφράζουν την επιθυμία να ολοκληρωθεί η σεζόν. Κι ενώ μέχρι χθες, η περίπτωση να θέσει υποψηφιότητα και το Κάουνας για τη διοργάνωση του τουρνουά στα τέλη Ιουνίου -εφ' όσον βέβαια ληφθεί σχετική απόφαση από τη διοργανώτρια αρχή, η Ζαλγκίρις επισημοποίησε τη σχετική φήμη με σημερινή της ανακοίνωση.

Έτσι, μετά τις Αθήνα (ΟΑΚΑ και ΣΕΦ), Θεσσαλονίκη («PAOK Sports Arena» και «Nick Galis Hall»), Βελιγράδι και Λιουμπλιάνα, οι λιθουανικές πόλεις Βίλνιους και Κάουνας θέτουν υποψηφιότητα να υποδεχτούν την ελίτ των ομάδων και των παικτών της Euroleague για τη σεζόν 2019-20. Η Κολωνία, η γερμανική πόλη που θα διοργάνωνε το Final-4 φέτος παραμένει υποψήφιο, ενώ έχουν απομακρυνθεί οι περιπτώσεις των Κωνσταντινούπολης και Μόσχας, λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων που έχουν. 

Η σχετική ανακοίνωση της Ζαλγκίρις Κάουνας αναφέρει: «Η 25η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση της Euroleague ως προς τη συνέχιση ή μη της σεζόν.

Αν η σεζόν συνεχιστεί, τα εναπομείναντα παιχνίδια θα γίνουν σε μία χώρα που θα επιλέξει η Euroleague. Μεταξύ των υποψηφίων είναι και η Λιθουανία. Όλα τα παιχνίδια που απομένουν για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος και τα πλέι οφ μπορούν να γίνουν στο Κάουνας και το Βίλνιους.

Η απόφαση έχει εγκριθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, Σαούλιους Σκβερνέλις, ο οποίος απευθύνθηκε στη Euroleague στέλνοντας μία επίσημη επιστολή παρουσιάζοντας τους λόγους που η Λιθουανία θα πρέπει να πάρει τα δικαιώματα της διοργάνωσης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση του θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για την ασφάλεια των ομάδων, των παικτών και των επισήμων.

Η ''Zalgirio Arena'' προετοιμάζεται σχετικά και η διοίκηση του διατηρεί ανοικτή γραμμή με τη Euroleague για τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα μέτρα ασφαλείας.

Η Λιθουανία είναι μία από τις χώρες που κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στο εσωτερικό της (54 θάνατοι, 1.511 επιβεβαιωμένα κρούσματα). Ήδη, έχουν ελαφρύνει τα μέτρα της καραντίνας, επιτρέποντας τη διεξαγωγή οργανωμένων σπορ αρχής γενομένης από τις 30 Μαΐου.

Την προσεχή Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις των παικτών που βρίσκονται στη Λιθουανία. Το αν θα επιστρέψουν οι ξένοι παίκτες και ο Μαρτίνας Γκέμπεν που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσαφηνιστεί μετά την απόφαση της Euroleague».