Skip to main content

Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης: Πλήρης θωράκιση απέναντι στον κορωνοϊό

Όλα τα μέτρα που έχει λάβει η Euromedica- Αρωγή Θεσσαλονίκης ώστε να θωρακίσει ασθενείς και προσωπικό μέσα στην κρίση της πανδημίας του COVID-19

Ασπίδα στις ευπαθείς ομάδες απέναντι στον νέο κορωνοϊό υψώνει το Κέντρο Ιατρικής Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης, η οποία έλαβε μία σειρά υγειονομικών και άλλων μέτρων θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών, των εργαζομένων και των συνεργατών του.

Η Σταυριάνα Μπακατσέλου, MSc, MA, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας αποτελεί καταξιωμένο στέλεχος της Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης, τα τελευταία 8 έτη, ενώ από τα μέσα Μαρτίου του 2020, στην κορύφωση -μέχρι στιγμής- της πανδημίας του COVID-19- στη χώρα μας ανέλαβε τη θέση της διοικητικής διευθύντριας του Κέντρου. Όπως εξηγεί η ίδια σε συνέντευξή της στη Voria.gr, το Κέντρο Ιατρικής και Αποκατάστασης από το ξέσπασμα του ιού έχει προβεί σε σειρά μέτρων που διασφαλίζουν την υγεία, ακόμη και την ψυχική, σε όλους τους ασθενείς, ενώ τηρεί αυστηρά τους όλους τους κανόνες υγιεινής.

Σύμφωνα με την κ. Μπακατσέλου, η Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης μεριμνά ιδιαίτερα για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών που νοσηλεύει με εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική ομάδα, ενώ εστιάζει και στη θωράκιση του ανοσοποιητικού τους με ομάδα ειδικών κλινικής διατροφής.

Υπογραμμίζει, δε, ότι το κρισίμως σημαντικό στάδιο της Αποκατάστασης ενός ασθενούς, ιδίως στην πρωτόγνωρη εποχή που διανύουμε, πρέπει να λαμβάνει χώρα σε ένα άκρως προστατευόμενο περιβάλλον. Όπως ακριβώς αυτό της Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης.

Με δεδομένο ότι νοσηλεύετε στο Κέντρο Ιατρικής Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης ασθενείς που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, καθώς πολλοί προέρχονται από εγκεφαλικά επεισόδια ή χειρουργικές επεμβάσεις, τι μέτρα εφαρμόζετε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ποιες είναι οι συνθήκες νοσηλείας;

Προτεραιότητα στη Euromedica- Αρωγή Θεσσαλονίκης είναι η ασφάλεια των ασθενών, των εργαζομένων και των συνεργατών μας. Από την πρώτη στιγμή, έχουμε υιοθετήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών και του προσωπικού του Κέντρου μας, σύμφωνα πάντα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. Τηρούμε αυστηρά όλους τους κανόνες υγιεινής, όλο το προσωπικό χρησιμοποιεί μάσκες και γάντια και πραγματοποιείται πάντα θερμομέτρηση κατά την είσοδό του.

Σε μια περίοδο που η ψυχολογία των ασθενών έχει επηρεαστεί από τις έκτακτες συνθήκες στις οποίες ζούμε, αν λάβει κανείς υπόψη δε ότι έχουν απαγορευτεί και τα επισκεπτήρια, τι κάνει η Αρωγή για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες ψυχολογικής υποστήριξής τους;

Η Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης διαθέτει εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική ομάδα, η οποία καλύπτει τις ανάγκες ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών. Αυτή η ανάγκη το τελευταίο διάστημα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Έτσι σε καθημερινή βάση, η ψυχοκοινωνική ομάδα ασχολείται με το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται στο Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη δυσκολία αυτής της περιόδου που διανύουμε, την αποδοχή αυτής και την αναγκαιότητα της λήψης κάποιων μέτρων, όπως αυτό της άρσης του επισκεπτηρίου. Παράλληλα, αυτή η ομάδα έχει σκοπό την εμψύχωση των ασθενών και τη δημιουργία θετικού κλίματος, ώστε τελικά να τους βοηθήσει να αντεπεξέρχονται στο καθημερινό πρόγραμμα Αποκατάστασης, που είναι ο στόχος, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Υπάρχει κάποια ειδική μέριμνα για την περαιτέρω ενίσχυση του ανοσοποιητικού ασθενών που νοσηλεύονται στην Αρωγή μέσω για παράδειγμα της διατροφής;

Όπως είναι γνωστό, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε κι εμείς στην Αρωγή φροντίζαμε πάντα το ημερήσιο διατροφολόγιο των ασθενών μας να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τώρα, λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει αυτή η περίοδος, που καθιστά τη διατροφή ασπίδα ενάντια στον ιό, φροντίζουμε ακόμα περισσότερο να τρέφονται οι ασθενείς μας με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, ώστε να ισχυροποιούν και να θωρακίζουν τον οργανισμό τους. Παράλληλα η ομάδα ειδικών κλινικής διατροφής συμβουλεύει κατάλληλα και τους εργαζομένους του Κέντρου, με στόχο να ακολουθούν και εκείνοι σωστό πρόγραμμα διατροφής, πλούσιο σε απαραίτητες βιταμίνες, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την ιδιαίτερη και δύσκολη εποχή, έχοντας ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος δομών αποκατάστασης όπως η Αρωγή, σε μια περίοδο που κάθε δημόσια νοσοκομειακή κλίνη είναι αναγκαία για τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό;

Η Αποκατάσταση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην αποθεραπεία του ασθενή μετά από τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο. Σε αυτή τη φάση λοιπόν που οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες και οι περισσότεροι ασθενείς στο στάδιο ανάρρωσης ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είναι σημαντικό αμέσως μετά τη νοσηλεία τους να ακολουθούν το πρόγραμμα Αποκατάστασής τους σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, όπως η Euromedica- Αρωγή Θεσσαλονίκης. Επίσης με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διευκολυνθεί η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να επισπεύδονται τα εξιτήρια για ασθενείς, που είναι έτοιμοι για το επόμενο στάδιο και να απελευθερώνονταιοι κλίνες των νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών της εποχής. Τα υγιή περιστατικά που βρίσκονται σε μετεγχειρητική φάση ή στάδιο ανάρρωσης μπορούν να μεταφερθούν στην Αρωγή για τη συνέχιση της νοσηλείας τους και το ξεκίνημα του προγράμματος Αποκατάστασης.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους;

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης για το αίσθημα ευθύνης, τον ζήλο και την αγάπη που δείχνει καθημερινά στους ασθενείς του Κέντρου.

Ακόμη, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι ασθενείς μας βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.

Μείνετε ήσυχοι, μείνετε σπίτι.