Skip to main content

Ευρωπαϊκό απαγορευτικό στις αλλαγές του Τειρεσία

Για τον Τειρεσία ισχύουν οι κανόνες της Βασιλείας και όχι υπουργικές αποφάσεις, υπενθυμίζουν με νόημα στελέχη των Βρυξελλών.
"Κόκκινο" ανάβει η ΕΕ στους σχεδιασμούς που γίνονται στην Ελλάδα για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του "Τειρεσία". Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το βασικό αντεπίχειρημα που θα προβάλλει η πλευρά των τραπεζών στην εκπεφρασμένη πρόθεση για χαλάρωση των χρονικών ορίων εισόδου - εξόδου από τη "μαύρη λίστα" του "Τειρεσία", θα είναι ότι αυτά τα όρια δεν τα θεσπίσει η ελληνική νομοθεσία, αλλά οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙ.

Πρόκειται για την "διεθνή των τραπεζών", η οποία προσδιορίζει τον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η οποία δεν επιδέχεται επεμβάσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Θεματοφύλακας της, ανά χώρα, είναι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος με πράξη του ορίζει τους κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος ανά χώρα. Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα και πολύ δύσκολα θα αλλάξει.

Ζητούμενο, κατά συνέπεια, αποτελεί το πώς θα προχωρήσουν οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του "Τειρεσία", με το νομοσχέδιο που λέγεται ότι έχει ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ και προπτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, στην περίπτωση που στις 4 Οκτωβρίου κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η πλευρά των τραπεζών, η οποία, πάντως, δηλώνει αιφνιδιασμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που φαίνεται να δρομολογούνται στον χώρο.