Skip to main content

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το σύνδρομο «Down»

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το σύνδρομο «Down» από το ΚΜΟΠ αποκαλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των γονέων με παιδιά που έχουν σύνδρομο «Down» στην Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
Ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το σύνδρομο «Down» από το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) αποκαλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των γονέων με παιδιά που έχουν σύνδρομο «Down» στην Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Το πρόγραμμα έχει τίτλο με τίτλο: Re-PoD – Αξιοποιώντας υπάρχουσα εμπειρία: Επέκταση της Επαγγελματικής Κατάρτισης των Εκπαιδευτών και των Γονέων παιδιών με σύνδρομο Down. 
 
Ο πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η αναθεώρηση και προσαρμογή του εκπαιδευτικού εργαλείου με τίτλο “PoD”, που αναπτύχθηκε σε προηγούμενο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Leonardo da Vinci (Ανάπτυξη Καινοτομίας), προκειμένου να βοηθήσει μέλη οικογενειών ατόμων να κινητοποιούν και να εκπαιδεύουν κάποιον δικό τους άνθρωπο με σύνδρομο «Down» σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. 
 
Στην παρούσα φάση της υλοποίησης, η ερευνητική ομάδα έχει ολοκληρώσει την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση αναγκών των οικογενειών ανθρώπων με Σύνδρομο Down, τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ουγγαρία. 
 
Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της υλοποίησης ήταν αρκετά διαφωτιστικά. Τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ουγγαρία οι γονείς αγωνίζονται καθημερινά στην προσπάθειά τους να ενημερωθούν σε θέματα που αφορούν στην υγεία (συγκεκριμένο πλάνο υγείας σε κάθε ηλικία), στην εκπαίδευση (δομή, χαρακτηριστικά και διαδικασία εισαγωγής στο κάθε επίπεδο), στην ευαισθητοποίηση σε νομικά θέματα και σε αυτά που σχετίζονται με κρατικές παροχές και επιδόματα (διαδικασία πιστοποίησης ΑμεΑ).
 
Μέσα από ένα μακροχρόνιο αγώνα που έχουν κάνει προσπαθώντας μόνοι τους να ανακαλύψουν κάποιες βασικές αρχές για την ανατροφή του παιδιού τους και αργότερα κάποιο κέντρο απασχόλησης γι αυτά, βιώνουν σε μεγάλο βαθμό την μοναξιά του ανθρώπου που πρέπει να ανακαλύψει τα πάντα μόνος του, έχοντας ταυτόχρονα και την αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους.
 
Το στάδιο της προσαρμογής του υπάρχοντος εργαλείου “PoD”, προς τη δημιουργία του επικαιροποιημένου εργαλείο “Re-PoD”, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2013, όταν και θα ξεκινήσει και η πιλοτική εφαρμογή του εκαπιδευτικού εργαλείου. Το τελικό επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό εργαλείο “Re-PoD” αναμένεται να παραχθεί εντός του 2014.