Skip to main content

Στο 12% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - 8,6% στην Ευρωζώνη

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στον Ιούνιο σε ετήσια βάση σκαρφάλωσαν στο 12%, όταν τον περασμένο μήνα ήταν 10,5%.

Περαιτέρω ταχύτητα ανέβασε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στη Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η επίσημη στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στον Ιούνιο σε ετήσια βάση σκαρφάλωσαν στο 12%, όταν τον περασμένο μήνα έτρεξαν με τον αναθεωρημένο πτωτικά ρυθμό της τάξεως του 10,5% (10,7% η αρχική εκτίμηση). Ευρείας κλίμακας ήταν και άνοδος σε μηνιαία βάση, από τη στιγμή που εν λόγω δείκτης επιταχύνθηκε κατά 2,5%, μια μεταβολή που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε επίπεδο Ευρωζώνης, πίσω από το 2,8% της Εσθονίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη μέτρηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός σημείωσε σε ετήσια βάση άνοδο κατά 11,3%, από 10,2%. Οι δύο στατιστικές αρχές χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο μέτρησης και καταγραφής των στοιχείων και γι αυτό υπάρχει απόκλιση μεταξύ του εναρμονισμένου στην Ευρωζώνη και στον λεγόμενο εθνικό πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στην έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιά να διαμορφωθεί στο 7,6%.

Την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, διαμορφούμενος στο 8,6%, από 8,1% τον Μάιο.

Και τον Ιούνιο οι τιμές της ενέργειας όχι μόνο δεν ανέκοψαν ρυθμό σε ετήσια βάση, παρά αυξήθηκαν κατά 41,9% έναντι 39,1% τον Μάιο και ήταν γι άλλον ένα μήνα ο ωστικός παράγοντας για την εκτίναξη του πληθωρισμού.