Skip to main content

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο

Θετικό πρόσημο έχει και πάλι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο του 2009, μετά από πέντε τρίμηνα. Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%, σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο.
Θετικό πρόσημο έχει και πάλι μετά από πέντε τρίμηνα η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά το γ΄ τρίμηνο του 2009, καθώς, όπως ανακοίνωσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, το ΑΕΠ στα 16 κράτη-μέλη αυξήθηκε κατά 0,4%, σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο της χρονιάς.

Η αύξηση συμπίπτει με τις αρχικές εκτιμήσεις της υπηρεσίας τον περασμένο μήνα, ενώ στο 4,1% παραμένει η εκτίμηση για την ετήσια μείωση του ΑΕΠ.

Πάντως, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 4,1% το γ΄ τρίμηνο του 2009.


Στο υψηλότερο 23 μηνών ο PMI υπηρεσιών

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 23 μηνών αναρριχήθηκε ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη (PMI) το Νοέμβριο, ανερχόμενος στις 53 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Markit.

Όσον αφορά στο σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει και τον τομέα της μεταποίησης, διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες από 53 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα.


Στα ίδια επίπεδα οι λιανικές πωλήσεις

Στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, σε μηνιαία βάση, τον Οκτώβριο, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησαν 1,9%, σύμφωνα με τη  Eurostat.

Οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση των πωλήσεων κατά 0,2% και ετήσια μείωση κατά 2,7%.

Σημειώνεται ότι η Eurostat αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τις πωλήσεις Σεπτεμβρίου σε μείωση 0,5% (έναντι 0,7%), συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, και μείωση 3,6% (αμετάβλητο), σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008.