Skip to main content

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 19 μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο

Ο σχετικός δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανήλθε στις 91,3 μονάδες, από 88,8 μονάδες το Νοέμβριο, ενώ οι σχετικές εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 89,9 μονάδες.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών ανήλθε το Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης, καταγράφοντας μεγαλύτερη άνοδο της προβλεπόμενης.

Ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πάντα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανήλθε στις 91,3 μονάδες, από 88,8 μονάδες το Νοέμβριο, ενώ οι σχετικές εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 89,9 μονάδες.

Στις -16 μονάδες ανήλθε ο επιμέρους δείκτης για τη βιομηχανία, καταγράφοντας άνοδο κατά 3 μονάδες, ενώ στις -3 μονάδες ανήλθε ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών, καταγράφοντας άνοδο κατά 1 μονάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στη ευρωζώνη μειώθηκε το Νοέμβριο κατά 1,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 και κατά 4% σε ετήσια βάση.

Τα καινούργια στοιχεία έδειξαν αντιστροφή της ελαφρά ανοδικής τάσης που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο, όταν είχε σημειωθεί αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009.