Skip to main content

ΕΥΑΘ: Διώχνουν συμβασιούχους-Παίρνουν εργολάβους με πολλαπλάσιο κόστος

Διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο του έργου της διανομής των λογαριασμών. Τι λέει η εταιρεία για το κόστος του έργου.

Την 1η Μαρτίου η ΕΥΑΘ Α.Ε. διέκοψε τις συμβάσεις έργου που είχε επί σειρά ετών με 90 συμβασιούχους εργαζόμενους, έπειτα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία είχαν αιτηθεί οι συμβασιούχοι. Μεταξύ των 90 ήταν και εκείνοι οι οποίοι διένειμαν τους λογαριασμούς κατανάλωσης του νερού. Χθες το απόγευμα το δ.σ. της εταιρείας αποφάσισε να προχωρήσει σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο του έργου της διανομής των λογαριασμών το οποίο έκαναν μέχρι πρότινος οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, το κόστος της διανομής εκτινάσσεται στα ύψη σε σχέση με το κόστος των συμβασιούχων. Παράλληλα, στο ενδιάμεσο, και έως την ανάδειξη του αναδόχου η ΕΥΑΘ Α.Ε. ανέθεσε ήδη το έργο της διανομής σε ιδιωτική εταιρεία, έπειτα από πρόχειρο διαγωνισμό, με κόστος το οποίο είναι κατά 50% υψηλότερο αυτού που πλήρωνε προς τους συμβασιούχους εργαζόμενους.

Πέρα από τα ποσοτικά μεγέθη και τα επιπλέον σημαντικά κόστη με τα οποία επιβαρύνεται η εταιρεία, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ανατίθεται πλέον σε εταιρείες εργολάβους έργο το οποίο έκαναν επί πολλά χρόνια συμβασιούχοι εργαζόμενοι, την ώρα που η κυβέρνηση εφαρμόζει ακριβώς την αντίθετη πρακτική στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απ’ όπου απομακρύνει τις εταιρείες – εργολάβους και στη θέση τους προσλαμβάνει συμβασιούχους (υπουργεία, νοσοκομεία κ.λπ.).

Ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr στη χθεσινή συνεδρίασή του το δ.σ. της ΕΥΑΘ Α.Ε. αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων) να προχωρήσει σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει το έργο της διανομής των λογαριασμών κατανάλωσης νερού για διάστημα ενός έτους. Σύμφωνα με τη διακήρυξη η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναρτηθεί στη «Διαύγεια» ο διαγωνισμός αφορά «την παροχή υπηρεσιών διανομής λογαριασμών νερού για ένα έτος» με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ (σύνολο 930.000 ευρώ). Στη διακήρυξη προβλέπεται ότι ο αριθμός των προς διανομή λογαριασμών θα είναι περίπου 510.000 το 4μηνο και έως 1.530.000 το χρόνο. Σημειώνεται ότι έως τώρα, το έργο αυτό έφεραν σε πέρας 8 από τους 90 συμβασιούχους για τους οποίους η ΕΥΑΘ Α.Ε. πλήρωνε συνολικά 148.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, το δ.σ. της ΕΥΑΘ Α.Ε. κοστολόγησε το ίδιο έργο στα 750.000 ευρώ. Βεβαίως, οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα προσφέρουν έκπτωση, ωστόσο, για να παραμείνει το κόστος διανομής στα επίπεδα που ήταν με τους συμβασιούχους θα πρέπει το ποσοστό έκπτωσης να υπερβεί το 80%, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο.

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Γιάννης Κρεστενίτης δήλωσε ότι «ο διαγωνισμός θα γίνει με όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες». Τόνισε πως το δ.σ. έκανε δεκτές τις εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων της εταιρείας καθώς και της νομικής υπηρεσίας οι οποίες υπέβαλλαν τις προτάσεις τους λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν σήμερα στην αγορά. Ερωτηθείς, ειδικότερα, πως είναι δυνατόν ο προϋπολογισμός της προκήρυξης (750.000 ευρώ) να είναι τόσο υψηλός σε σχέση με το έως πρόσφατα κόστος το οποίο κατέβαλε η εταιρεία για τις ίδιες υπηρεσίες (148.000), ο κ. Κρεστενίτης δήλωσε αρχικά ότι δεν θυμόταν ακριβώς πόσο ήταν το ποσόν της διακήρυξης και σημείωσε επιπλέον ότι «αυτές είναι οι εισηγήσεις των αρμοδίων διευθύνσεων της εταιρείας». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η λύση για ανάθεση του έργου σε ιδιωτική εταιρεία είναι υποχρεωτική μετά τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες λύθηκαν οι συμβάσεις έργου των διανομέων. Διαβεβαίωσε, επιπλέον, ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές από τυχόν αύξηση του κόστους διανομής των λογαριασμών.

Ανάθεση με 50% ακριβότερα

Στο μεταξύ, για το τρέχον διάστημα η ΕΥΑΘ Α.Ε. με απόφαση την οποία έλαβε στις 14 Μαρτίου ανέθεσε, έπειτα από πρόχειρο διαγωνισμό, το έργο διανομής των λογαριασμών σε εταιρεία – εργολάβο με κόστος 50% ακριβότερο από αυτό το οποίο πλήρωνε στους συμβασιούχους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στην απόφαση ανάθεσης του έργου (δείτε εδώ) το κόστος διανομής ορίζεται στα 0,15 ευρώ ανά φάκελο, πλέον ΦΠΑ. Ωστόσο, για το ίδιο έργο η ΕΥΑΘ Α.Ε. πλήρωνε προς τους συμβασιούχους εργαζόμενους περίπου 0,10 ευρώ (0,08 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά φάκελο, συν περίπου 20% για ασφαλιστικές εισφορές), όπως φαίνεται από τη σύμβαση ενός εκ των συμβασιούχων που δημοσιεύει η Voria.gr (δείτε τη φωτογραφία παρακάτω).