Skip to main content

ΕΥΑΘ για ρύπανση Αλιάκμονα: Τα απόβλητα δεν κατέληξαν στο δίκτυο της πόλης

Σύμφωνα με την εταιρεία η απόφαση για διακοπή της υδροδότησης από τον Αλιάκμονα το 2019 απέτρεψε τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης.

Διευκρινίσεις για την υπόθεση περιβαλλοντικής ρύπανσης στον Αλιάκμονα το 2019 που εξιχνίασε η αστυνομία δίνει η ΕΥΑΘ.

Η εταιρεία αναφερόμενη στη «μεγάλη ποσότητα υγρών αποβλήτων που εκκενώθηκε σε αρδευτικό κανάλι», σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τονίζει ότι «δεν κατέληξε προφανώς ποτέ στο δίκτυο της πόλης. Αντιθέτως, επιλέχθηκε ως αυτονόητη η λύση της διακοπής της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού και η υδροδότηση μόνο από την Αραβησσό (τον δεύτερο υδροφορέα της Θεσσαλονίκης)».

Όπως τονίζει η ΕΥΑΘ η διακοπή της υδροδότησης μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού στην έξοδο της ΕΕΝΘ, εκτός από επιβάρυνση της εταιρείας για την υπερβάλλουσα λειτουργία της εγκατάστασης, είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων, ήταν όμως η λύση που επιβαλλόταν (και επιβάλλεται σε κάθε ανάλογη περίπτωση) για την προστασία της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σε συνεργασία πάντα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.

Παράλληλα σημειώνεται ότι μετά το περιστατικό ρύπανσης του 2019 στον Αλιάκμονα, έχει τοποθετηθεί επιπλέον ειδικός εξοπλισμός που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την ποιότητα του νερού στη Διώρυγα Προσαγωγής του Αλιάκμονα, όπως και στην είσοδο της ΕΕΝΘ, προκειμένου να έχουμε συνεχή παρακολούθηση και έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων με κατάλληλους χειρισμούς.

«Η ΕΥΑΘ, σε κάθε περίπτωση, ευχαριστεί την Ελληνική Αστυνομία και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη συνεργασία και ευελπιστεί η εξιχνίαση αυτής της εγκληματικής πράξης να λειτουργήσει αποτρεπτικά και στο μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.