Skip to main content

ΕΥΑΘ Παγίων: Βάζει μπρος τη διευθέτηση του ρέματος «Κυβερνείου»

Το πρώτο από τα 14 ανοιχτά ρέματα της Θεσσαλονίκης, που σκοπεύει να διευθετήσει και να θωρακίσει αντιπλημμυρικά η ΕΥΑΘ Παγίων.

Πρώτης προτεραιότητας χαρακτηρίζει τη διευθέτηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα ανοιχτά ρέματα της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, Σάκης Τζακόπουλος, ο οποίος έχει βάλει ως στόχο να επιλύσει σταδιακά αυτά τα ζητήματα ένα ένα.

Η αρχή έγινε με το ρέμα Κυβερνείου, που έχει την αρχή του στους λόφους άνωθεν της Πυλαίας, όμως κατά βάση διατρέχει τον δήμο Θεσσαλονίκης και φτάνει στις «Δωδεκαώροφες».

Η επίλυση των προβλημάτων και η διευθέτηση των ρεμάτων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, για την αποκατάσταση χώρων πρασίνου και για τη συνολική «υδραυλική» λειτουργία του πολεοδομικού συγκροτήματος μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Κι αυτό επειδή τα ανοιχτά ρέματα υποφέρουν από τους καταληψίες και σήμερα οι αρμόδιοι πρέπει να ψάξουν να βρουν λύσεις για να υλοποιήσουν αποβολές ή να διευθετήσουν με κάποιο άλλο πρόσφορο τρόπο τα ρέματα.

Το ρέμα Κυβερνείου, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ΕΥΑΘ Παγίων, «σχηματίσθηκε από αμνημονεύτων χρόνων από τη διαβρωτική ενέργεια των κατερχομένων προς την θάλασσα ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, αποτελούσε πάντα ανοικτό αποχετευτικό αγωγό, που αποτελούσε τμήμα του όλου συστήματος αποχετεύσεως της πόλης. Ο εν λόγω χείμαρρος ως εκ της φύσεώς του και του προορισμού του, αποτέλεσε πράγμα κοινής χρήσεως, δηλαδή προορισμένο για την αποχέτευση της πόλης και ως εκ τούτου κείμενο εκτός συναλλαγής».

Αυτή είναι η αναφορά στην επιστολή, που έστειλε η ΕΥΑΘ Παγίων προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με την οποία ζητά από τις υπηρεσίες του να προβούν στην διευθέτηση του ρέματος «Κυβερνείου», από την οδό Αναξιμάνδρου έως την Περιφερειακή Τάφρο Θεσσαλονίκης.

«Στείλαμε το αίτημα στο υπουργείο, προκειμένου, μετά και τις συνεννοήσεις που θα έχουμε με τους τοπικούς φορείς, να αρχίσουμε τη διευθέτηση του ρέματος, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Είναι ένα κρίσιμο ρέμα για τη Θεσσαλονίκη, όπως και τα άλλα που έχουμε στην ευθύνη μας. Στόχος είναι να διευθετήσουμε το ρέμα με υπόγειο αγωγό, διότι πλέον με τις καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί επί πολλά χρόνια δεν μπορούμε να πάμε σε άλλες λύσεις. Μετά την κατασκευή του υπόγειου αγωγού, που θα δώσει λύση στο θέμα της διευθέτησης θα μπορέσουμε τον ελεύθερο χώρο να τον μετατρέψουμε όλοι μαζί σε χώρο πρασίνου, παρέχοντας εκτός από αντιπλημμυρική θωράκιση και περιβαλλοντική ανάσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό», τόνισε στη Voria.gr ο κ. Τζακόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ένα μεγάλο μέρος του ρέματος τελεί υπό κατάληψη και υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 50 έως 60 αγωγές για παράνομες καταλήψεις στο χώρο του...

Η εικόνα, όπως την περιγράφει η ΕΥΑΘ Παγίων είναι η εξής:

-Υφίσταται έντονη κατάληψη του ρέματος από πολυώροφα κατά περίπτωση κτήρια.

-Υπάρχει αμφισβήτηση των ορίων του ρέματος, σύμφωνα με την γραμμή της αποτύπωσης Φιλιππίδη, από παραρεμάτιους ιδοκτήτες καθιστώντας δύσκολη την αντιπαράθεση από την πλευρά της ΕΥΑΘ Παγίων.

-Η υδραυλική παροχή του ρέματος «Κυβερνείου» σημειακά μηδενίζεται από κατασκευές, κτήρια και περιφράξεις.

-Μέχρι σήμερα δεν έγινε οριοθέτηση του ρέματος «Κυβερνείου», αφού οι όποιες προσπάθειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες απέβησαν άκαρπες.

-Το υφιστάμενο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, προς την περιοχή Κάτω Τούμπα, δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της ασάφειας στο ιδιοκτησιά όπως παραπάνω και λόγω της μη οριοθέτησης ρυμοτομικών γραμμών και ορίων του ρέματος.

Είναι προφανές ότι μέχρι να διευθετηθεί το ρέμα και να δημιουργηθεί ο ενιαίος χώρος πρασίνου θα περάσει πολύς χρόνος, όμως, όπως τονίζει και ο κ. Τζακόπουλος πρέπει να γίνει η αρχή, αλλιώς τα προβλήματα θα αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα άλλα ανοιχτά ρέματα από τα συνολικά 14 που είναι στην ευθύνη της ΕΥΑΘ Παγίων (επτά στο δήμο Θεσσαλονίκη και άλλα τόσα περιμετρικά).