Skip to main content

ΕΥΑΘ: Στοίχημα το 2023 για να μην ξαναπεί η Θεσσαλονίκη το νερό νεράκι

Η επέκταση του διυλιστηρίου νερού, το 2023, και η επισκευή του αγωγού της Αραβησσού εχέγγυα για να μην υπάρξει ξανά κίνδυνος λειψυδρίας στην πόλη

H ολοκλήρωση της επέκτασης του διυλιστηρίου νερού της ΕΥΑΘ αποτελεί το επόμενο στοίχημα για την εταιρεία προκειμένου οι Θεσσαλονικείς να μη βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Στόχος είναι να εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου εντός του έτους. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, το έργο της επέκτασης θα πρέπει να αποπερατωθεί εντός 20 μηνών ενώ θα υπάρξει και ένας χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Ιωάννης Κρεστενίτης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας υπογραμμίζοντας πως μετά την ολοκλήρωση του διυλιστηρίου θα παράγονται 300.000 νερού καθημερινά αντί 150.000 που ισχύει σήμερα.

Κατά συνέπεια κομβική χρονιά αναμένεται να είναι το 2023, καθώς αν όλα πάνε κατ΄ευχήν, έως τότε θα έχει κατασκευαστεί η επέκταση του διυλιστηρίου, ενώ αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, σημαντικό τμήμα του παλιού αγωγού της Αραβησσού θα έχει επισκευαστεί.

Η ΜΚΑ στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Αναφερόμενος ο κ. Κρεστενίτης στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2018-2024 που ανέρχεται σε 176 εκατ. ευρώ και υλοποιεί η βορειοελλαδική εισηγμένη, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ολοκλήρωση των έργων τεχνικής ανασυγκρότησης της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, θέμα που βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης.

Η ΕΥΑΘ ΑΕ έχοντας την ευθύνη λειτουργίας της ΜΚΑ, θα προχωρήσει στην κατασκευή συμπληρωματικών έργων συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ. Η ΕΥΑΘ Α.Ε., θα διεκδικήσει μέρος της δαπάνης και από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ καθώς κύριοι του έργου είναι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η ΕΥΑΘ ΑΕ και η ΕΥΑΘ Παγίων.

Τα έργα που είναι σε εξέλιξη

Στην παρουσίαση έγινε αναλυτική αναφορά και στα έξι σημαντικότερα έργα που θα ολοκληρωθούν στα επόμενα 3-4 χρόνια και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 42,5 εκατ. ευρώ.

Στα 21,4 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του έργου «Κατασκευή Επέκτασης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης ( ΕΕΝΘ) – Φάση Α2». Το έργο βρίσκεται στη φάση σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.

Στα 3,4 εκατ. είναι το πολύ σημαντικό έργο για την «Ενίσχυση- Επισκευή του Υδαταγωγού Αραβησσού». Ως προς αυτό, επικαιροποιήθηκε η μελέτη του καθ. Πενέλη και έχει γίνει η επιλογή αναδόχου.

Στα 6 εκατ. είναι τα έργα «Ολοκλήρωσης της Σύνδεσης των Χαμηλών Περιοχών Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για πακέτο 7 έργων αποχέτευσης στην περιοχή κατασκευής του Κόμβου Κ16.

Στα 4,4 εκατ. είναι τα «Αποχετευτικά έργα αναβάθμισης αντλιοστασίων, καταθλιπτικών αγωγ, παραλιακών συλλεκτηρίου αγωγού και κεντρικού αγωγού ΕΕΛ ΑΙΝΕΙΑ». Το έργο είναι στη φάση επιλογής αναδόχου, περιλαμβάνει δε και το αντλιοστάσιο στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Στα 4,9 εκατ. είναι το «Νέο Πληροφοριακό Σύστημα Πελατών», έργο που βρίσκεται στη φάση προκήρυξης του διαγωνισμού.

Στα 3,4 εκατ. είναι η «Επέκταση του τηλε-ελέγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης», έργο που πλέον βρίσκεται στη φάση κατακύρωσης.

Μήλον της έριδας 150 προσλήψεις εργαζόμενων  

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την πρόσληψη 150 εργαζόμενων στην εταιρεία, γεγονός που πυροδότησε μάλιστα και εντάσεις από την πλευρά του σωματείου των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να κληθεί να απαντήσει σχετικά ο εκπρόσωπος της μετόχου SUEZ, Yannik Jaussaud, για τη θέση της γαλλικής εταιρείας.

“Δεν είμαστε αντίθετοι στις προσλήψεις προσωπικού. Αυτό που είπαμε είναι, ότι οι προσλήψεις πρέπει να δικαιολογούνται από την ανάπτυξη της εταιρείας, κάτι που από τα οικονομικά στοιχεία δεν προκύπτει. Επίσης, όταν γίνονται προσλήψεις δεν είναι λογικό να ανατίθενται εργασίες σε εργολάβους”, τόνισε ο κ. Jaussaud.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιώργος Αρχοντόπουλος, κατηγόρησε τη SUEZ για έλλειψη ευαισθησίας και αδιαφορία με τις ανάγκες των εργαζομένων.

Παρόντες στη γενική συνέλευση ήταν εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου, που ελέγχει την ΕΥΑΘ πλειοψηφικά μέσω του Υπερταμείου και, ποσοστό 24,02 % μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο φυσικά ελέγχεται από το Υπερταμείο.

Οι εκπρόσωποι των εν λόγω μετόχων ενέκριναν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός από το 11ο θέμα, που αφορούσε στην εκλογή νέου μέλους του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να συμπληρωθεί η σύνθεση του που σήμερα είναι δεκαμελής. Η εκπρόσωπος του Υπερταμείου διαφώνησε με την εκλογή και ζήτησε να μετατεθεί στην επόμενη γενική συνέλευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μέρισμα από τα κέρδη του 2018 για τους μετόχους ήταν μειωμένο σε σχέση με το περσινό ως απόρροια των νέων ΔΛΠ και των αυξημένων εξόδων μισθοδοσίας. Το μέρισμα που θα διανεμηθεί διαμορφώνεται στα 0,126 ευρώ/μετοχή, έναντι 0,221 ευρώ/μετοχή πέρυσι. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η Πέμπτη 27 Ιουνίου.