Skip to main content

Evdaimonia Silk Creations: Κουκούλια… ομορφιάς από το Σουφλί του Έβρου

Ένα νεαρό ζευγάρι δημιουργεί δαχτυλήθρες για καθαρισμό προσώπου από κουκούλια μεταξοσκωλήκων και χειροποίητα παραδοσιακά κομπολόγια-γούρια.

Αξιοποιούν το κουκούλι του μεταξοσκώληκα για να χαρίσουν μεταξένια λάμψη στο δέρμα και λίγη… τύχη. Μεγαλωμένοι σε ένα περιβάλλον όπου η παράδοση του μεταξιού πρωταγωνιστεί, θέλησαν να δουν τον μεταξοσκώληκα… αλλιώς και δημιούργησαν δύο διαφορετικά προϊόντα με το κουκούλι του, εμπνευσμένοι από την παράδοση των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Δύο νέα παιδιά, η 29χρονη Σάρα Λαμπρινούδη και ο 31χρονος Ευάγγελος Μπακαλούδης, άρχισαν πριν από λίγους μήνες να ασχολούνται με τον τομέα της σηροτροφίας, την εκτροφή δηλαδή μεταξοσκωλήκων, στο Σουφλί του Έβρου, δημιούργησαν την Evdaimonia Silk Creations και κυκλοφόρησαν δύο προϊόντα στην αγορά, δαχτυλήθρες για καθαρισμό προσώπου, που αφήνουν το δέρμα λείο και απαλό, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και απορροφώντας την περίσσια λιπαρότητα, αλλά και χειροποίητα παραδοσιακά κομπολόγια-γούρια. Μάλιστα, σχεδιάζουν στο επόμενο διάστημα να προσεγγίσουν με τις δαχτυλήθρες τους την αγορά της Αγγλίας, ενώ έχουν στο μυαλό τους πολλές ιδέες και για νέα προϊόντα, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από καινοτομία. Η επιλογή του ονόματος της εταιρείας δεν ήταν τυχαία, αφού η καλή τύχη που έχει συνδεθεί με τα κουκούλια των μεταξοσκωλήκων είναι το δίχως άλλο στοιχείο ευδαιμονίας.

Η σερικίνη και οι δαχτυλήθρες

Το κύριο συστατικό των κουκουλιών, όπως εξηγεί στη Voria.gr το ζευγάρι, είναι η σερικίνη, η οποία έχει την ίδια σύνθεση με την αντίστοιχη γλυκοπρωτεΐνη του δέρματος μας, κάτι που την κάνει να απορροφάται εύκολα. Μεταξύ των ιδιοτήτων της είναι πως διεγείρει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και είναι υπεύθυνη για τη λάμψη, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος μας, καθώς λειτουργεί σαν κόλλα και ενώνει τις ίνες κολλαγόνου. Επίσης, το κουκούλι περιέχει ινώδες (Silk Fibroin), το οποίο βοηθά στη θεραπεία των πληγών, καθώς θεωρείται β-κερατίνη που σχετίζεται με τις πρωτεΐνες των μαλλιών, του δέρματος και των ινών Έτσι, οι δαχτυλήθρες από τα κουκούλια, που είναι λίγο ζαγρέ στην επιφάνειά τους, είναι ιδανικές, σύμφωνα με τον Ευάγγελο και τη Σάρα, για ήπια απολέπιση προσώπου, αντιμετώπιση λιπαρότητας, αντιοξειδωτική θεραπεία, ευαίσθητο δέρμα και κοκκινίλες, ανάπλαση προσώπου και σημάδια από τον ήλιο, πρόληψη ρυτίδων και λείανση στις υφιστάμενες. Μάλιστα, όπως εξηγεί, οι ίνες μεταξιού είναι απόλυτα φυσικές, δεν περιέχουν κανένα απολύτως χημικό συστατικό, είναι 100% αδιάλυτες, που σημαίνει ότι διατηρούν όλα τα πολύτιμα πρωτογενή συστατικά τους, όπως πρωτεΐνες μεταξιού και αμινοξέα, ενώ η επαφή με το μετάξι δεν ερεθίζει το δέρμα. Πρόκειται δε για μια διαδεδομένη ρουτίνα αισθητικής στην Ιαπωνία και την Κίνα.

Η διαδικασία χρήσης είναι απλή. Σε ένα μπολ με ζεστό νερό τοποθετούνται οι δαχτυλήθρες που θα χρησιμοποιηθούν και μένουν εκεί για 5 έως 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Έπειτα εφαρμόζονται στα δάχτυλα, ώστε να γίνει ένα ήπιο μασάζ με κυκλικές κινήσεις σε βρεγμένο πρόσωπο. Στη συνέχεια αξιοποιείται και το νερό από το μπολ για το πλύσιμο του προσώπου, αφού περιέχει σερικίνη. Το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα μαλλιά. Οι δαχτυλήθρες είναι μίας χρήσης και ο καθαρισμός μπορεί να γίνει δύο φορές την εβδομάδα.

Το δεύτερο προϊόν της Evdaimonia Silk Creations, τα χειροποίητα παραδοσιακά κομπολόγια-γούρια Σουφλίου, που χρησιμεύουν ως διακοσμητικά, είναι εμπνευσμένο από την πεποίθηση των παππούδων της περιοχής ότι το να έχει κανείς κουκούλια στο σπίτι φέρνει καλή τύχη. Περισσότερο όμως είναι η αισθητική τους και τα τέλεια σχήματα από τα κουκούλια που εντυπωσιάζουν.

Το ζευγάρι εκτρέφει περί τους 300.000 μεταξοσκώληκες, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη χρονιά.

Η Σάρα έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία και ο Ευάγγελος ασχολείται με τον αγροτικό κλάδο. Οι μεταξοσκώληκες ήταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάντα στη ζωή τους. Άλλωστε, όπως λένε, ήδη από το σχολείο τούς έφερναν μεταξοσκώληκες και ως μικρά παιδιά αναλάμβαναν να τους εκθρέψουν στο σπίτι τους και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. «Εκείνο που με εντυπωσίαζε ως παιδί ήταν το πόσο πολύ έτρωγαν και πόσο γρήγορα μεγάλωναν» λέει ο Ευάγγελος. Όταν άρχισαν τη σηροτροφία, προβληματίστηκαν για το πώς να αξιοποιήσουν τους μεταξοσκώληκες και η ιδέα των δαχτυλήθρων για καλλυντική χρήση επικράτησε και σύντομα πήρε σάρκα και οστά.