Skip to main content

Τα 75 νέα σχολεία που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη - Στοιχεία ανά δήμο

Οι δήμαρχοι προειδοποιούν πως υπάρχει κίνδυνος να μη γίνουν σχολεία, να χαθούν χρήματα και οικόπεδα. Δείτε τις ανάγκες σχολικής σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Εβδομήντα πέντε νέα διδακτήρια έχουν ανάγκη οι 14 δήμοι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στη σχολική στέγη.

Παράλληλα, απαιτείται η δημιουργία 33 νέες αιθουσών σε ήδη υπάρχουσα σχολικά κτήρια, επιπλέον 3 νέων πτερύγων, καθώς και εργαστηριακών χώρων.

Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, που έχει διαμορφώσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία καταγράφονται πλήρως και με αναλυτικά στοιχεία τα προβλήματα της σχολικής στέγης για όλους τους δήμους, αρμοδιότητάς της.

Τις μεγαλύτερες ανάγκες σε νέα κτήρια έχουν, όπως προκύπτει από τη λίστα, οι δήμοι Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου – Μελά, Νεάπολης - Συκεών και Θέρμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι δύο δήμοι Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου έχουν ανάγκη από 11 νέα διδακτήρια κάθε ένας.

Η λίστα, η οποία περιλαμβάνει τις ανάγκες για κατασκευή διδακτηρίων, προσθήκες αιθουσών, αγορές οικοπέδων καθώς και συντηρήσεις των σχολείων, αναμένεται να αποσταλεί με σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας κρούουν καμπανάκι κινδύνου και επισημαίνουν πως κινδυνεύουν να μη γίνουν σχολεία, να χαθούν χρήματα και οικόπεδα.

Το θέμα της σχολικής στέγης έχουν ήδη συζητήσει οι δήμαρχοι με τον πρωθυπουργό σε συνάντησή τους τον περασμένο Δεκέμβριο στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

«Από τότε μέχρι σήμερα, αν και προτείναμε και συγκεκριμένες λύσεις και τρόπους εξεύρεσης χρημάτων, δεν έγινε τίποτα», επισημαίνει ο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Όπως επισήμανε, «με υψηλή κεντρική πολιτική βούληση σε επίπεδο πρωθυπουργού και αρμόδιων υπουργών – Οικονομικών και Υποδομών και Παιδείας – να τεθεί εκ νέου το θέμα».   

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υπογράμμισε ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο δήμος του οποίου δίνει κάθε χρόνο 570.000 ευρώ σε μισθωμένα ακίνητα για σχολεία. «Τα προβλήματα τα έχω στείλει στους πέντε υπουργούς τα τελευταία χρόνια. Αντί να δίνονται μισθώματα, μπορούν να γίνουν νέα κτήρια. Να ληφθεί ένα δάνειο και να αποπληρωθούν από τα μισθώματα», σημείωσε.

Η ΠΕΔΚΜ είχε προτείνει από το παρελθόν λύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών της σχολικής στέγης με τέσσερις τρόπους χρηματοδότησης σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.  

Συγκεκριμένα, προτείνει να προκηρυχθεί το ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας, να ληφθεί  άτοκο δάνειο από τις Κτηριακές Υποδομές από την ΕΤΕπ, να υπάρξει σοβαρό κονδύλι στα ΠΕΠ των Περιφερειών, που έχουν πρόβλημα με τα σχολεία, καθώς και μεγάλο κομμάτι μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να κατευθυνθεί στις απαλλοτριώσεις και στην κατασκευή νέων σχολείων.

Ακολουθεί η λίστα με τις ανάγκες της σχολικής στέγης ανά δήμο (πατήστε δεξί κλικ και μετά "Άνοιγμα εικόνας σε νέα καρτέλα" για να δείτε ευκρινέστερα τους πίνακες).