Skip to main content

ΕΒΕΘ: Αποζημίωση επιχειρήσεων για το κλείσιμο των συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή

Ένα σημαντικό πλήγμα δέχθηκαν επιχειρήσεις που διακινούσαν τα εμπορέυματά τους μέσω του Τελωνείου Κρυσταλλοπηγής στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Την αποζημίωση των επιχειρήσεων που διακινούσαν τα εμπορεύματά τους, μέσω του συνοριακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής, που είναι πλέον κλειστός στο πλαίσιο των μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας, ζητά με επιστολή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η επιστολή, που υπογράφεται από τον Α Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Το κείμενο της είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έγινε αποδέκτης αρκετών διαμαρτυριών λόγω της προαναφερόμενης απαγόρευσης. Συμμεριζόμαστε απόλυτα την αναγκαιότητα απαγόρευσης διέλευσης προσώπων από το συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, για λόγους που αφορούν την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ως εκ τούτου, συνεπακόλουθα δεν είναι δυνατό να πραγματοποιείται διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του Τελωνείου Κρυσταλλοπηγής και κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις που διακινούν εμπορεύματα μέσω του Τελωνείου αυτού οφείλουν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, επωμιζόμενες υψηλότερα κόστη διακίνησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι είναι εύλογο το αίτημα των επιχειρήσεων που πλήττονται να αποζημιωθούν για το υπερβάλλον αυτό κόστος που καταβάλλουν, για όσο χρονικό διάστημα παραμένει κλειστός ο συνοριακός σταθμός Κρυσταλλοπηγής. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή - σε σχέση με την Δημόσια Υγεία - διέλευση προσώπων, το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του».