Παρασκευή 7 Μαΐου 2021
x

ΕΒΕΘ: ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΣΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου τονίζει την ανάγκη καίριων παρεμβάσεων για την ομαλότητα της αγοράς και την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Τα μνημόνια τελειώνουν αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, ως χώρα και ως οικονομία» αναφέρει η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ολοκλήρωση και του τρίτου μνημονίου, τονίζοντας παράλληλα πως «απαιτούνται επιπρόσθετες πρωτοβουλίες στο πεδίο της δημιουργίας ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο θα συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Η τυπική περάτωση των μνημονίων σηματοδοτεί το πέρασμα από μια περίοδο μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε μία νέα περίοδο πλεονασμάτων και ορθολογικότερης λειτουργίας της οικονομίας» σχολιάζει το ΕΒΕΘ σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ωστόσο πως «το τίμημα για την αγορά και τις επιχειρήσεις ήταν η υπερφορολόγηση, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και μεγάλες επιβαρύνσεις, τις οποίες υφίσταται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο νόμιμος, ο έντιμος και ο συνεπής επιχειρηματίας».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει η ανακοίνωση, καίριες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά και την άρση πολλών εμποδίων, αλλά και για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, δεν έχουν καρποφορήσει.

«Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμεί ο περιορισμός του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και γενικότερα της μαύρης οικονομίας, ο τζίρος της οποίας είναι δεκάδες δισεκατομμύρια και απ’ όπου το κράτος χάνει κάθε χρόνο, από διαφυγόντες φόρους και δασμούς, τεράστια έσοδα» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Μία χώρα φιλικότερη στο επιχειρείν, η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των διαδικασιών και των αδειοδοτήσεων, που σχετίζονται με την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η ελάττωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης είναι ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, εκτιμά το ΕΒΕΘ.

«Πρέπει να αποκτήσει και πάλι η χώρα μας μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, μέσα από σοβαρές επενδύσεις για  την παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών μεγάλης προστιθέμενης αξίας που θα δίνουν εισόδημα σε ελληνικά χέρια. Διαθέτουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο (επιχειρηματικό, διοικητικό και εργατικό) αλλά για να το αξιοποιήσουμε χρειάζεται να δοθούν κίνητρα» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Για να απομακρυνθούμε οριστικά από την περίοδο της κρίσης απαιτούνται νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση του εισοδήματος του μέσου νοικοκυριού και επιστροφή των Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ