Skip to main content

ΕΒΕΘ: Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

Σε εκδήλωση που έγινε παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του συστήματος για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού και υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τις ανάγκες υποστήριξης σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υπηρεσίες για τον στρατό των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάστηκαν σε πολυπληθή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, εξειδικευμένα στελέχη της Μονάδας Υποστήριξης (409η Ταξιαρχία Υποστήριξης Συμβολαίων) ανέλυσαν τις λεπτομέρειες του συστήματος προμηθειών του Αμερικανικού Στρατού.
Χαιρετισμό από την πλευρά του ΕΒΕΘ απηύθυνε ο Ά Αντιπρόεδρος του, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Isaac Hansen-Joseph, τόνισε ότι η παρουσία του αντανακλά το πόσο σημαντική είναι για τις ΗΠΑ η ενδυνάμωση της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η αυξημένη μεταφορά προσωπικού και υλικού του στρατού των ΗΠΑ, μέσω αυτής της περιοχής δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τα συμβόλαια με τον στρατό των ΗΠΑ, κατά τον ίδιο, μπορούν να καταλήξουν σε τοπικούς προμηθευτές και να στηριχθεί η οικονομία της περιοχής, κάτι που θα αποτελεί μία κατάσταση win-win για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της Μονάδας Υποστήριξης επισήμαναν ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες με τον στρατό των ΗΠΑ στο επίπεδο των κατασκευών, τροφίμων, μεταφορών και υποστηρικτικών υπηρεσιών διαβίωσης.

Ειδικότερα παρουσίασαν τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων, τον κανονισμό σύναψης συμβάσεων, θέματα νομοθεσίας, πληρωμών προμηθευτών, καθώς και το Logistics Civil Augmentation Program, που είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την παροχή προσχεδιασμένης υποστήριξης σε περίοδο ειρήνης μέσω εντολών εργασίας στις λειτουργικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και εκτελούν μάχιμες αποστολές.

Ακόμη, αναλύθηκαν οι διαδικασίες με τις οποίες μία επιχείρηση μπορεί να καταστεί προμηθευτής του στρατού των ΗΠΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν αρχικά εγγραφή στο NCAGE System και μετά εγγραφή ως διεθνείς οντότητες στο System for Award Management (SAM), που είναι ο επίσημος δωρεάν κυβερνητικός ιστότοπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την διαχείριση ανάθεσης κυβερνητικών έργων.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις με τη συμμετοχή των 150 περίπου επιχειρηματιών, που παρακολούθησαν την εκδήλωση.