Skip to main content

ΕΒΕΘ: Μόλις ένας στους τέσσερις ασφαλίζει την επιχείρησή του

Στην 42η θέση παγκοσμίως κατρακύλησε η χώρα όσον αφορά την ασφάλιση των επιχειρήσεων. Τι αλλάζει με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Πολύ δρόμο έχει να κάνει ακόμα η χώρα μας όσον αφορά τον τομέα της ασφάλισης των επιχειρήσεων, όπως επισημάνθηκε σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίλκης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των ουραγών όσον αφορά την ασφάλιση στο επιχειρείν, καθώς μόλις ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες ασφαλίζει την επιχείρησή του, όταν τα νούμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου αγγίζουν το 100%.

«Εκτός από κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνο, το να είναι ανασφάλιστη μια επιχείρηση είναι και τρομερά ανεύθυνο», επισήμανε ο Α' αντιπρόεδρος του ΣΒΕ Γιάννης Σταύρου από το βήμα της ημερίδας.

Μαλιστα, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση των πλούσιων χωρών του ΟΟΣΑ στην ασφάλιση των επιχειρήσεων, καθώς μόλις το 25% εξ αυτών είναι ασφαλισμένες.

«Η Ελλάδα της κανονικότητας σημαίνει ότι η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα», σημείωσε ο κ. Σταύρου.

Μεγάλος επενδυτής

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με 52 μέλη και παρουσία άνω του ενός αιώνας στη χώρα μας, αποτελεί έναν σημαντικό επενδυτικό παράγοντα στην Ελλάδα. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηεωργίου, οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες με κοντά στα 4 δις τζίρο και 2,3 δις αποζημιώσεις αποτελούν έναν εκ των μεγαλύερων επενδυτών της χώρας.

Όπως είπε ο ίδιος, μέχρι τώρα οι αριθμοί στην ιδιωτική ασφάλιση είχαν πτωτική πορεία, αφενός λόγω της κρίσης και αφετέρου για τη γενναιοδωρία του ελληνικού κράτους στις παροχές ασφάλισης.

Αυτό φαίνεται από το ότι μόλις το 16% των ελληνικών σπιτιών είναι σήμερα ασφαλισμένο, σε μια χώρα που, όπως τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου, οι πολίτες της πληρώνουν από την τσέπη του 5,5 δις για την υγεία, λόγω μη ασφάλισης και για να παρακάμψουν τις βραδυκίνητες διαδικασίες του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας.

Αυτό το ποσό σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΕΑΕΕ είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη που δείχνει σύμφωνα με τον ίδιο την ουσιαστική ανυπαρξία ιδιωτικής ασφάλισης στην υγεία.

Όσον ανφορά τις επιχειρήσεις, τον δρόμο δείχνει η περίπτωση της Sunlight στην Ξάνθη, που μετά από πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της κατάφερε να λάβει αποζημίωση ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, ύψους 66 εκατ. ευρώ.

Αισιοδοξία μεν αλλά

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και γνώστης της ασφαλιστικής αγοράς Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισήμανε ότι το καλό κλίμα που υπάρχει με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να επιδράσει ευεργετικά στην αγορά αλλά και στον κλάδο της ασφάλισης.

Ο ίδιος κάλεσε τους επιχειρηματίες να γίνουν πιο Ευρωπαίοι στην ασφάλιση των επιχειρήσεών τους, ώστε η υπασφάλιση να αποτελέσει παρελθόν.

Όπως είπε, αύξηση έχουν σημειώσει στις πωλήσεις τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, με τον κ. Χατζηθεοδοσίου να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μείωση του φόρου επιτηδεύματος ώστε όπως είπε να υπάρχουν τα χρήματα που πρέπει για να επενδυθούν στην ασφάλιση των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ για την υπόθεση της χρεοκοπίας της Thomas Cook, όταν από τις ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με τον κολοσσό του τουρισμού, μόλις δύο ήταν ασφαλισμένες, την ώρα που στο εξωτερικό, το ποσοστό της ασφαλιστικής κάλυψης των επιχειρήσεων έφτασε το 98%.