Skip to main content

Τι γίνεται με τις βλάβες στον ηλεκτροφωτισμό της Περιφερειακής

Το ΕΒΕΘ έστειλε επιστολή στην ΠΚΜ καταγγέλλοντας «ανεπαρκή φωτισμό» - Επαρκής ο φωτισμός, λέει η Περιφέρεια, «επεμβαίνουμε όπου προκύπτουν προβλήματα»

Επιστολή στους επικεφαλής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία καταγγέλλει «τη δραματική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα μια από τις πλέον βασικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας», η περιφερειακή οδός, για την οποία μάλιστα ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης φωτισμού της, έστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Το ΕΒΕΘ χτυπά, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, το «καμπανάκι» για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους χρήστες της εσωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, «εξαιτίας του ανεπαρκούς φωτισμού».

«Ως γνωστό, η εσωτερική περιφερειακή οδός αποτελεί σημαντικότατο οδικό άξονα της πόλης μας που αποφορτίζει την κίνηση των οχημάτων στο κέντρο και εξασφαλίζει πολύτιμο χρόνο σε χιλιάδες πολίτες, που τη χρησιμοποιούν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους», επισημαίνει το ΕΒΕΘ και προσθέτει: «Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα ελλοχεύει ο κίνδυνος οδικών ατυχημάτων, λόγω μη επαρκούς φωτισμού της συγκεκριμένης οδού, καθώς πολλοί λαμπτήρες δεν λειτουργούν και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης».

Το ΕΒΕΘ σημειώνει πως η απάντηση της Περιφέρειας στην επιστολή του ήταν άμεση και ο γενικός διευθυντής Προγραμματισμού και Υποδομών, Απόστολος Γιάντσης, γνωστοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες το πρόβλημα, σημειώνοντας πως «θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι ανάλογες απαιτούμενες παρεμβάσεις κατά προτεραιότητα», αφού «η εσωτερική περιφερειακή οδός έχει το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προφανώς πρέπει να φωτίζεται για λόγους οδικής ασφάλειας των εποχούμενων».

Από την πλευρά τους πάντως, τα αρμόδια στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και οι επιβλέποντες την εργολαβία που είναι σε εξέλιξη για τη συντήρηση της περιφερειακής οδού τόνισαν στη Voria.gr ότι τα προβλήματα με τον ηλεκτροφωτισμό αποκαταστάθηκαν στο σύνολό τους για το μεν ανατολικό κομμάτι της περιφερειακής οδού εδώ και περίπου ένα χρόνο, για το δε δυτικό κομμάτι τον τελευταίο μήνα.

«Παρεμβάσεις μπορεί να απαιτηθούν ανά πάσα στιγμή σε ενδεχόμενες βλάβες. Το πρόβλημα με τις κλοπές των καλωδίων χαλκού έχει περιοριστεί σημαντικά, διότι αντικαταστάθηκε ο χαλκός από το μη εμπορεύσιμο αλουμίνιο, γι' αυτό και πλέον δεν υπάρχουν μεγάλα τμήματα του δρόμου που να μην έχουν επαρκή φωτισμό. Ωστόσο, βλάβες είναι πιθανό πάντα να ανακύψουν. Όπου έχουμε καταγγελίες ή εντοπίζονται προβλήματα ή γίνονται καταστροφές από τα έργα που εκτελούνται στο δρόμο, επεμβαίνουμε και μάλιστα άμεσα», τόνισαν τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στο τμήμα από τον κόμβο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» μέχρι τον κόμβο του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» οι αποκαταστάσεις του ηλεκτροφωτισμού έγιναν εδώ και ένα χρόνο. «Προφανώς και προέκυψαν βλάβες όλο αυτό το διάστημα, όμως το φαινόμενο του παρελθόντος, με τα μεγάλα τμήματα του δρόμου που ήταν στο σκοτάδι, δεν υπάρχει πια. Σημειακά και για ένα μικρό χρονικό διάστημα πάντα μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, αλλά φροντίζουμε να επεμβαίνουμε το συντομότερο δυνατό και να αποκαθιστούμε τις βλάβες. Συνεχόμενα σημεία χωρίς φωτισμό δεν υπάρχουν πια. Δουλεύουν σχεδόν στο σύνολό τους οι λάμπες», εξήγησαν οι επιβλέποντες την εργολαβία.

Οι ίδιοι σημείωσαν ότι τον τελευταίο μήνα ολοκληρώθηκαν και οι αντικαταστάσεις των λαμπτήρων στο δυτικό τμήμα της εσωτερικής περιφερειακής από τη συμβολή της με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μοναστηρίου (στον κόμβο για Έδεσσα – βιομηχανία Φιλίππου).

Το μόνο τμήμα στο οποίο δεν έχουν γίνει επεμβάσεις είναι αυτό στο οποίο είναι σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής των ανισόπεδων κόμβων στη δυτική περιφερειακή οδό, από τον κόμβο Μοναστηρίου μέχρι την περιοχή της Ευκαρπίας κι αυτό επειδή τα δίκτυα διαρκώς μεταβάλλονται λόγω των εργασιών και δεν μπορεί να γίνει οριστική αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού προτού ολοκληρωθούν τα έργα.

«Τα προβλήματα είναι μικρά, αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν να εκλείψουν. Πάντα ανακύπτουν ζητήματα ηλεκτροφωτισμού σε διάφορα τμήματα, είτε λόγω φθοράς, είτε λόγω βλαβών, είτε λόγω καταστροφών από άλλες εργασίες, όπως για παράδειγμα οι αντικαταστάσεις στηθαίων. Υπάρχουν λίγα μικρά τμήματα (δυο ή τρία στο σύνολο του δρόμου), στα οποία έχουμε δεχτεί καταγγελίες και επεμβαίνουμε για να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα. Όπως στο τούνελ, στα Κωνσταντινουπολίτικα, όπου τρεις ιστοί έχουν πρόβλημα και θα αποκατασταθούν τις επόμενες μέρες. Φωτίζονται κι αυτά τα κομμάτια, όμως όχι πλήρως, λόγω κάποιων συγκυριακών βλαβών, στις οποίες επεμβαίνουμε. Όποτε προκύψει τέτοιο ζήτημα κάνουμε την ταχύτερη δυνατή επέμβαση», είπαν τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.