Skip to main content

Το ΕΒΕΘ ζητεί οριζόντια μέτρα ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων

Τι αναφέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο

Oριζόντιο πλαίσιο ευνοϊκών ρυθμίσεων, για την εξόφληση των οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες λήγουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Συγκεκριμένα, η επιστολή τονίζει τα εξής:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκφράζει, καταρχήν, την πλήρη συμφωνία του στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την επιμήκυνση, έως τις 30 Απριλίου, της παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19.

Οφείλουμε, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι η γενική καχεξία της αγοράς που προκλήθηκε από την αιφνίδια έλευση της πανδημίας επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου.

Επιπρόσθετα, οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, υπό τις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις, έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια να συνεχίζεται η σταδιακή σώρευση οφειλών τους από διάφορες αιτίες που βεβαιώνονται στις ΔΟΥ.

Ως εκ τούτου, μεταφέροντας σχετικά αιτήματα επιχειρήσεων-μελών μας, προτείνουμε να εξετάσετε τη δυνατότητα υιοθέτησης ενός οριζόντιου πλαισίου ευνοϊκών ρυθμίσεων, για την εξόφληση των οφειλών των επιχειρήσεων που λήγουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως η δυνατότητα τμηματικής καταβολής των οφειλών αυτών σε μεγάλο αριθμό δόσεων και με χαμηλό επιτόκιο.

Θεωρώντας, κύριε Υπουργέ, ότι στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία τα ανωτέρω μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, διατηρώντας ακέραιες τις θέσεις εργασίας, παρακαλούμε να διερευνήσετε τη δυνατότητα υιοθέτησης της πρότασής μας".