Skip to main content

ΕΒΕΘ:Να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις επιχειρήσεων προς ξένους προμηθευτές

Το ΕΒΕΘ προτείνει τη χρηματοδότηση με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου των υποχρεώσεων επιχειρήσεων προς προμηθευτές τους στο εξωτερικό.

Τη χρηματοδότηση με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου υποχρεώσεων επιχειρήσεων προς προμηθευτές τους στο εξωτερικό, προτείνει η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Την σχετική επιστολή υπογράφει ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Στουρνάρα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί και κύριε Διοικητά,

Θα θέλαμε καταρχήν να εκφράσουμε την ικανοποίηση του Επιμελητηρίου μας για τη ρύθμιση σχετικά με την αναστολή κατά 75 ημέρες των επιταγών που αφορούν πληττόμενες από την εξάπλωση του Κορωνoϊού COVID-19 επιχειρήσεις.

Επισημαίνουμε όμως ότι ενώ με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου ρυθμίζονται υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας, δεν ρυθμίζονται, και φυσικά δεν μπορούν να ρυθμιστούν, υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς προμηθευτές τους στο εξωτερικό.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε να προβαίνει –άμεσα- το τραπεζικό σύστημα σε χρηματοδότηση των υποχρεώσεων αυτών, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τουλάχιστον μέχρι τις 31/05/2020.

Ευελπιστώντας στην ικανοποίηση και αυτού του απαραίτητου αιτήματος πολλών εισαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μας, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας λόγω της επιδημίας, παραμένουμε στη διάθεσή σας».