Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
x

ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΙΘΗΚΩΝ: ΠΟΣΟ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΤΥΠΟΥ LOCKDOWN;

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού είπε ότι δεν υπάρχει θεραπεία και θα πρέπει να είμαστε έτοιμη για ατομική προστασία.

Ανησυχία προκαλεί στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα η εξάπλωση που καταγράφει η ευλογιά των πιθήκων. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στη διασπορά της νόσου, στον τρόπο μετάδοσής της καθώς και στη θνητότητα στον γενικό πληθυσμό.

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σοβαρή νόσος. Αποκαλείται έτσι διότι εντοπίστηκε πρώτη φορά σε πιθήκους. Η ευλογιά των ανθρώπων θεωρούσαμε ότι είχε εξαλειφθεί από το 1980 και έτσι από τότε και μετά δεν έχει εμβολιαστεί κανένας με εμβόλιο κατά της ευλογιάς», είπε στον ΑΝΤ1 η Αθηνά Λινού.

Όπως επεσήμανε σχετικά με την ευλογιά, «τα τελευταία κρούσματα στην Ευρώπη είχαν παρατηρηθεί την δεκαετία του ’50. Όσοι έχουμε γεννηθεί μέχρι το 1975 έχουμε εμβολιαστεί, μέσω εμβολιασμών στα σχολεία».

«Δεν υπάρχει θεραπεία, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ατομική προστασία για να μην κολλήσουμε. Πρέπει άμεσα να ανακοινώνεται ένα κρούσμα, για απομόνωση του ασθενούς και προστασία του περιβάλλοντος του», επεσήμανε η Αθηνά Λινού.

Ανησυχία για την καταγραφή κρουσμάτων σε πολλές χώρες

Όπως υπογράμμισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, «είναι ανησυχητικό ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε πολλές χώρες. Είναι επικίνδυνη νόσος, που οδηγεί και στον θάνατο. Είχε θνητότητα 30%, όμως για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά ήταν ακόμη μεγαλύτερη».

Είπε ακόμη πως καθώς η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως ο κορωνοϊός, δεν θα απαιτηθεί, σε περίπτωση εξάπλωσης της και στην Ελλάδα, περιοριστικά μέτρα ανάλογα με τον covid-19.

Τέλος, σχετικά με την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ είπε πως «δεν συμφωνώ να βγει η μάσκα από παντού, ιδίως στους εσωτερικούς χώρους όπου βρίσκονται πολλοί άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιείται».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ