Skip to main content

Ευλογιά των πιθήκων – ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί

Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει στοιχεία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η μολυσματική ασθένεια, η οποία είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική, δεν έχει μέχρι στιγμής την τάση να μεταβάλλεται.

Η Ρόζαμουντ Λούις, επικεφαλής της γραμματείας για την ευλογιά, η οποία είναι μέρος του Προγράμματος Έκτακτων Αναγκών του ΠΟΥ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες σε αυτό τον ιό, αν και η αλληλουχία του γονιδιώματος των κρουσμάτων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας επιδημίας.

Σημειώνεται ότι οι αρχές της Πορτογαλίας ανέφεραν σήμερα 14 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων με τα οποία ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε στα 37.

Στην γειτονική Ισπανία, οι υγειονομικές Αρχές στην περιφέρεια της Μαδρίτης επιβεβαίωσαν σήμερα τέσσερα νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 34.

Παράλληλα, η Δανία ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ασθένειας. Πρόκειται για έναν ενήλικο άνδρα που επέστρεψε από ταξίδι στην Ισπανία, τώρα βρίσκεται σε απομόνωση και ιχνηλατούνται οι επαφές του, όπως ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το πρώτο της κρούσμα επιβεβαίωσε σήμερα και η Σκωτία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρχή Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι το άτομο αυτό λαμβάνει θεραπεία ενώ οι επαφές του ιχνηλατούνται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Reuters