Skip to main content

Προβληματισμός στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης για την επόμενη ημέρα

Ανησυχία για τις καλλιέργειες που προορίζονται για βιοκαύσιμο. Συνδέονται με την αγορά πετρελαίου. Επίσπευση του ΕΣΠΑ ζητούν οι αγρότες.

Ευνοϊκός είναι οι καιρός φέτος για τις γεωργικές καλλιέργειες, που εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού εξελίσσονται χωρίς προβλήματα στον νομό Θεσσαλονίκης. Στην ύπαιθρο του νομού οι αγροτικές εργασίες αυτή την περίοδο έχουν γεμίσει με κόσμο τα χωράφια, όμως ο προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο για την επόμενη μέρα είναι έκδηλος.

Ένα ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα και ακροθιγώς συζητείται είναι η τύχη των καλλιεργειών που προορίζονται για βιοκαύσιμο. Δηλαδή η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος. Αυτή την εποχή γίνεται η σπορά των χωραφιών και παρότι οι συγκεκριμένες καλλιέργειες είναι συμβολαιακές (έχουν δηλαδή προκαθορισμένη τιμή και αγορά), η μεγάλη προσφορά παγκοσμίως ενδέχεται να δημιουργήσει πιέσεις για πτώση της συμφωνημένης τιμής. Εξαρτάται κι από την πορεία της αγοράς πετρελαίου. Ήδη το θέμα απασχολεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες της ελαιοκράμβης, τις ΗΠΑ και θα απασχολήσει και τους Έλληνες παραγωγούς το επόμενο διάστημα. Τις βιομηχανίες άλλωστε δεν τις βολεύει με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν ούτε η τιμή, ούτε η ποσότητα...

Σιτηρά και εαρινές καλλιέργειες πηγαίνουν πολύ καλά, ο καιρός είναι ευνοϊκός και το ζητούμενο είναι η τιμή στον παραγωγό, λένε οι γεωπόνοι. Οι παραγωγοί βλέπουν περιθώριο αύξησης της τιμής, κάτι όμως που θα καθοριστεί τελικά από τη ζήτηση.

Ο αγροτικός κόσμος είναι σε διαδικασία σποράς. Στα χειμερινά σιτηρά ολοκληρώνονται οι ψεκασμοί και οι λιπάνσεις, ενώ σε εξέλιξη είναι η σπορά βαμβακιού και καλαμποκιού.

Μείζον πρόβλημα, που έχει αναδειχθεί, πλην όμως δεν έχει λυθεί ακόμη, είναι αυτό των εργατών γης, που δημιουργεί ζητήματα στις καλλιέργειες δένδρων και καπνών. Υπάρχουν καλλιεργητές που σκέφτονται πόσα στρέμματα καπνών να καλλιεργήσουν εφόσον συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με την έλλειψη εργατών γης.

Προφανώς ο αγροτικός κόσμος ζητά μέτρα ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού, ενώ ένα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να ανακύψει το επόμενο διάστημα είναι με τις επιταγές. Όταν παραδοθούν τα προϊόντα, τι θα γίνει με τις επιταγές; Θα ακολουθήσουν κι αυτές την πορεία των υπόλοιπων επιταγών; Θα υπάρξουν καθυστερήσεις αποπληρωμής της παραγωγής που θα πουληθεί; Τα ερωτήματα απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και αναμένεται η παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να διευκρινιστούν όλα αυτά τα θέματα.

Επίσης ανησυχία υπάρχει με τις καθυστερήσεις και τη μετάθεση του χρόνου ολοκλήρωσης των προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα Σχέδια Βελτίωσης για παράδειγμα έχουν πάει πολύ πίσω και με τη διαδικασία των ενστάσεων να μην ολοκληρώνεται ακόμη, προκύπτει ζήτημα ρευστότητας και απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων. «Τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να πέσουν στην αγορά το ταχύτερο. Οφείλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να πέσει ζεστό χρήμα στον αγροτικό κόσμο και να σταθεί στα πόδια του, περιορίζοντας τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό», τόνισαν καλλιεργητές, που περιμένουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για να προχωρήσουν και τις επενδύσεις τους στο χωράφι.