Skip to main content

«Ευνοϊκό για ασυδοσία από ΜΚΟ το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα»

Ο Γιάννης Ραχιώτης τόνισε ότι με απόφαση της ΕΕ κανένα κονδύλι για το προσφυγικό δεν θα πάει στο ελληνικό κράτος αλλά όλα στις ΜΚΟ

Σοβαρές παρατυπίες που αφορούν τη λειτουργία των ΜΚΟ στη χώρα μας επισήμανε ο δικηγόρος και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Γιάννης Ραχιώτης.

Όπως είπε μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό North, «το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα για τις ΜΚΟ ευνοεί την ασυδοσία. Λέτε να έχουν πρόβλημα να μπουν σε ένα μητρώο; Άσε που οι μεγαλύτερες, αυτές που έχουν 2-3 χιλιάδες εργαζόμενους, είναι σίγουρα στο μητρώο. Και δυστυχώς το outsourcing σε μικρότερες, είναι νόμιμο. Το θέμα με τις ΜΚΟ δεν είναι αν θα μπουν σε κάποιο μητρώο. Το θέμα είναι να μην αποδεχόμαστε να διακινείται χρήμα της Ε.Ε. για άσκηση πολιτικών από ιδιωτικούς φορείς που επιλέγει ίδια η Ε.Ε. Το θέμα για κάθε χώρα που θέλει να είναι ανεξάρτητη, είναι να μην δέχεται τέτοιες παρεμβάσεις στο έδαφός της.»

«Εγώ έφυγα από την ΕΕΔΑ πριν γίνει η ΜΚΟ που είναι σήμερα, η οποία χρηματοδοτείται για να υλοποιεί projects», εξήγησε. «Όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με το ίντερνετ μπορεί εύκολα να βρει τη ροή του χρήματος και συνήθως θα καταλήξει σε τρεις μεγάλες αμερικανικές οργανώσεις με πρώτη την Open Society Foundation του Σόρος που δεν είναι τυχαίος πλούσιος. Εμείς εδώ έχουμε γνωρίσει κυρίως αυτήν και τις θυγατρικές της. Συχνά αυτή η σχέση δεν είναι επίσημη, αλλά έχει τη μορφή της χρηματοδότησης συγκεκριμένων δράσεων.»

Περιγράφοντας ουσιαστικά μια διαδικασία, κατά την οποία συμπεραίνει εύκολα κανείς, ότι πολλοί έχουν συμφέρον να καθυστερεί η διαδικασία κρίσης των αιτήσεων ασύλου και διόγκωσης του προβλήματος, ο κ. Ραχιώτης επισήμανε: «Ο μέσος δικηγόρος που εργάζεται σήμερα σε ΜΚΟ παίρνει πολύ περισσότερα χρήματα, απ' όσα θα έπαιρνε αν δούλευε σε οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Τι κάνουν αυτοί οι δικηγόροι ακριβώς; Υποτίθεται ότι συμβουλεύουν γενικώς για το άσυλο. Τώρα, το πόσες συμβουλές και για πόσα χρόνια μπορεί να δίνεις σε κάποιον για να εμφανιστεί κάποτε μπροστά σε μια τριμελή επιτροπή για να πει μια κουβέντα, δεν είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς.»

Και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η διακίνηση των κονδυλίων για το προσφυγικό μέσω των ΜΚΟ δεν έγινε τυχαία. Ούτε μυστικά. Είναι η απόφαση του Μαρτίου του 2016 της Ε.Ε. που ήρθε πακέτο με τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, την οποία ενέκρινε και υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι αποφασίστηκε ότι κανένα κονδύλι δεν θα έρθει στο ελληνικό κράτος, αλλά θα πάνε όλα στις ΜΚΟ.»