Skip to main content

Εύοσμος: Αυξήθηκαν οι διαρρήξεις καταστημάτων στο lockdown - Δείτε εικόνες

Μικρή είναι η λεία των κακοποιών, αλλά μεγάλες οι ζημιές που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων – Συχνές οι διαρρήξεις αυτοκινήτων.

Μπαράζ διαρρήξεων καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε εμπορικά καταστήματα του Ευόσμου.

Παρότι τα μαγαζιά είναι κλειστά στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, τα περιστατικά όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντιθέτως έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, σε μια περιοχή όπου η εγκληματικότητα ήταν έτσι κι αλλιώς σε υψηλά επίπεδα. Οι επιχειρηματίες της περιοχής βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, γιατί σε μία περίοδο που δεν έχουν δουλειά και καταγράφουν σημαντική απώλεια εσόδων, καλούνται να πληρώσουν τις ζημιές ύψους χιλιάδων ευρώ που αφήνουν στο πέρασμά τους οι διαρρήκτες.

Μόνο στην κεντρική οδό Καραολή Δημητρίου, σε μήκος 100 μέτρων, κακοποιοί «χτύπησαν» τα πέντε από τα συνολικά δέκα μαγαζιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν άλλα δύο περιστατικά στην κεντρική οδική αρτηρία του Ευόσμου, την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλα τόσα στην Αντώνη Τρίτση και κάτω από τη γέφυρα της Μοναστηρίου.

«Υπάρχει σαφής αύξηση στις διαρρήξεις σε κλειστά καταστήματα. Μιλάμε βέβαια για μικροεγκληματικότητα. Οι δράστες παίρνουν λίγα πράγματα, οπότε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ζημιά που κάνουν στα μαγαζιά», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού, Κώστας Βασιλειάδης, ο οποίος επίσης έπεσε θύμα διαρρηκτών. «Την προηγούμενη εβδομάδα με διέρρηξαν για τέταρτη φορά. Μου έκαναν 4.000 ευρώ ζημιά, εκ των οποία τα 500 ήταν η αξία των κλοπιμαίων και 3.500 η ζημιά στο μαγαζί».

Δεν καταγγέλλονται τα περιστατικά

Για το θέμα της εγκληματικότητας στην περιοχή ο εμπορικός σύλλογος είχε συναντηθεί με την ηγεσία της αστυνομίας πριν από δύο μήνες, όταν είχαν σημειωθεί αλλεπάλληλα περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών, με αποκορύφωμα την ένοπλη ληστεία σε μίνι μάρκετ που βρισκόταν σε απόσταση μόλις λίγων δεκάδων μέτρων από το αστυνομικό μέγαρο.

«Είχαμε συναντηθεί με τον αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος μας είπε ότι όλα τα στοιχεία έδειχναν 30% μείωση στις διαρρήξεις. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι αφενός δεν καταγράφεται το 60% των συμβάντων, γιατί οι επιχειρηματίες δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά και αφετέρου διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ήμασταν όλοι κλεισμένοι σπίτια μας, οπότε μοιραία είχαν μειωθεί τα κρούσματα. Μετά τη συνάντηση και για ένα διάστημα η παρουσία της αστυνομίας ήταν πολύ έντονη. Μετά, όμως, επιστρέψαμε στην ίδια καθημερινότητα», επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης.

 

Ο εμπορικός σύλλογος έχει ξεκινήσει αναλυτική καταγραφή των καταστημάτων στα οποία έχουν γίνει διαρρήξεις, απευθύνοντας πρόσκληση στα μέλη του να το δηλώσουν, προκειμένου να έχει ακριβή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Παράλληλα, ενημερώνει τους επιχειρηματίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, εφόσον έχουν πέσει θύματα κακοποιών, αλλά για την ασφάλιση των επιχειρήσεών τους.

Αυξάνεται η ανασφάλεια των πολιτών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου και στο Κορδελιό υπάρχει εγκληματικότητα, αλλά είναι σε σταθερά επίπεδα. «Η μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στον Εύοσμο, όπου το αίσθημα ασφάλειας έχει μειωθεί κατά πολύ. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους εμπόρους. Πριν από ένα μήνα, λίγο μετά 3 το μεσημέρι έσπασαν το αμάξι της γυναίκας μου έξω από σχολείο και στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο στη Νέα Πολιτεία έσπασαν εννιά αυτοκίνητα σε τέσσερις μέρες», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.

Τους τελευταίους μήνες, εξάλλου, έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες κλοπές στο δρόμο, ιδιαίτερα έξω από σούπερ μάρκετ και ΑΤΜ, με θύματα κυρίως ηλικιωμένους.