Skip to main content

Ευρύ κάλεσμα για τη διαδήλωση κατά ΟΑΣΘ: «Είναι πληγή για την πόλη»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις «άθλιες» συνθήκες του ΟΑΣΘ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στο κέντρο της πόλης.

Ευρύ κάλεσμα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης που μετακινούνται με τον ΟΑΣΘ για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα λεωφορεία του Οργανισμού απηύθυναν μέλη της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων-Φοιτητών και Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, τα μέλη της Πρωτοβουλίας χαρακτήρισαν τον ΟΑΣΘ ως μία από τις μεγαλύτερες πληγές της πόλης, κατηγορώντας παράλληλα τη διοίκηση του Οργανισμού και την κυβέρνηση πως «μιλούν για ανάπτυξη με αυτή την εικόνα».

«Είναι τουλάχιστον τραγικό μία περιοχή 1 εκατομμυρίου ανθρώπων να εξυπηρετείται με αυτές τις υπηρεσίες» τόνισε η Φωτεινή Σαλονικίδου, μέλος της Πρωτοβουλίας, παραθέτοντας μία σειρά από καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά οι επιβάτες. «Λιγοστά και γερασμένα οχήματα, ατελείωτες ώρες αναμονής στις στάσεις, πόρτες να κλείνουν πάνω μας. Η πιο απελπιστική και άθλια κατάσταση που έχει καταλήξει σε φαρσοκωμωδία» σημείωσε. Η ίδια έκανε λόγο για πάνω από 150 βλάβες λεωφορείων το τελευταίο διάστημα, με τα διπλά λεωφορεία να έχουν καταρρεύσει. «Οι προεκλογικές υποσχέσεις για 350 νέα λεωφορεία αποδείχθηκαν ψεύτικες, την ώρα που ο στόλος καταρρέει» συνέχισε και επεσήμανε πως οι διοικήσεις του ΟΑΣΘ «δοκιμάζουν τις αντοχές μας».

Η κ. Σαλονικίδου κατήγγειλε ακόμη το «ξεπούλημα του 1/3 του έργου του Οργανισμού στα ΚΤΕΛ» υπογραμμίζοντας πως η ρύθμιση αυτή εγκυμονεί αύξηση του εισιτηρίου. «Μετατρέπουν ένα θεμελιώδες δικαίωμα σε προνόμιο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Μιλούν για wi-fi στα λεωφορεία, κοροϊδεύοντάς μας κατά πρόσωπο, θέτουν προκλητικά στην πρώτη γραμμή τους ελέγχους και τις εισπράξεις, βάζουν στο μικροσκόπιο τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων».



Από την πλευρά του, ο Βασίλης Παρτάλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων «η Συσπείρωση» που στηρίζει την κινητοποίηση, κατήγγειλε τη «σαρδελοποίηση» στα λεωφορεία του Οργανισμού, εξηγώντας πως οι άνθρωποι στιβάζονται στις πόρτες και πολλοί επιβάτες δεν μπορούν να μπουν καν στο λεωφορείο γιατί είναι γεμάτο. Παράλληλα, σημείωσε πως έχουν αποκλειστεί από τη μετακίνηση τα άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι, οι έγκυες και οι οικογένειες μιας και δεν μπορούν να επιβιβαστούν με ασφάλεια.

Επικαλούμενος δηλώσεις του προέδρου των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, ο κ. Παρτάλης εξέφρασε την απορία του για το κόστος της βενζίνης ανά χιλιόμετρο συγκριτικά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ και του ΚΤΕΛ, επισημαίνοντας πως «την ώρα που το λεωφορείο του ΚΤΕΛ πληρώνει 1,43€ για 1 χλμ, ο Οργανισμός δηλώνει πως τα καύσιμα ανέρχονται σε 3,58€ ανά χιλιόμετρο». «Ας βγει κάποιος υπεύθυνος να μας πει πώς βγαίνει τριπλάσια η τιμή, είναι περίεργο αν αυτό αληθεύει» τόνισε. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στο κώλυμα που έχει προκύψει με τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις που φέρνουν «ρήτρες και λεφτά, που κάποιοι τα αρπάζουν».

Τέλος, ο Ιάσονας Γραβάνης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, αφού εξέφρασε τη στήριξη του Συλλόγου στην κινητοποίηση, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις μετακινήσεις τους ιδίως στις μακρινές αποστάσεις και κάλεσε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Παράλληλα, χαιρέτισε την κατάληψη που πραγματοποιεί το 1ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, όπου οι μαθητές θέτουν στα βασικά τους αιτήματα τη μετακίνηση με τα λεωφορεία και γνωστοποίησε πως στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Φυσικού, των Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων, της Αρχιτεκτονικής και του Κινηματογράφου.

Η συγκέντρωση έχει οριστεί για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας είναι τα εξής:

-Αύξηση δρομολογίων σε όλες τις γραμμές

-Να μη μεταβιβαστεί το έργο του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ

-Ασφαλής και ανθρώπινη μετακίνηση

-Δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, φοιτητές, συνταξιούχους κια εργαζόμενους

-Ολοκλήρωση του μετρό