Skip to main content

Αρχές Απριλίου η πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών στα ταμεία

Με πρωτοβουλία της υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιείται σύσκεψη με τους επικεφαλής του ΟΑΕΔ, του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου αναμένεται η νομοθέτηση της ρύθμισης των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε η σχετική πλατφόρμα να ανοίξει τον Απρίλιο, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών πολιτικών του χαρτοφυλακίου της στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κ. Αχτσιόγλου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου παρουσία εκπροσώπων του ΟΑΕΔ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και του ΕΦΚΑ.

"Η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι μια εξαιρετική ιδέα της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης για να δούμε πώς εφαρμόζονται οι πολιτικές που εκπονούμε από το υπουργείο. Στόχος είναι να λύσουμε προβλήματα και να εφαρμόσουμε την πολιτική μας με πιο απτό τρόπο, προς όφελος των πολιτών", δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου πριν τη σύσκεψη.

Η υπουργός είπε ότι η ανεργία στην περιοχή παρότι έχει μειωθεί κατά περίπου 7% παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και πως κατά τη σύσκεψη θα ενημερωθεί για το πώς εφαρμόζονται τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και τι ιδιαιτερότητες υπάρχουν.

Χαρακτήρισε μείζον το ζήτημα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων, που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους του ΕΦΚΑ.

Ακόμη, θα εξεταστεί το πώς εφαρμόζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, και εάν παρατηρείται συμμόρφωση των επιχειρήσεων ή παρεκκλίσεις. "Η συνολική εικόνα που έχω είναι ότι υπάρχει μεγάλη συμμόρφωση των επιχειρήσεων, καθώς σχεδόν όλες όσες άμειβαν τους εργαζόμενους με λιγότερα από 650 ευρώ, έχουν αυξήσει τους μισθούς", ανέφερε.

Υπογράμμισε δε το πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι ο Φεβρουάριος, που ήταν ο μήνας της αύξησης του κατώτατου μισθού, ήταν ταυτόχρονα και ο μήνας που είχαμε ρεκόρ στις νέες προσλήψεις, με 28.000 νέες θέσεις εργασίας. «Αυτό έδειξε με πολύ καθαρό τρόπο ότι μπορούμε να έχουμε μια αγορά εργασίας, που και αξιοπρεπείς μισθούς να διαμορφώνουμε και να συνεχίσει να ενισχύεται η απασχόληση και αντιστρόφως διαψεύσθηκε παταγωδώς το επιχείρημα, που έλεγε ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να παράξει απολύσεις», σημείωσε η κυρία Αχτσιόγλου.

«Σε σχέση με τον μισθό, η Κομισιόν είχε τοποθετηθεί θετικά υπέρ της αύξησης του μισθού, επί της αρχής είχε πει ότι πρέπει να αυξηθεί, είχε διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με το ύψος της αύξησης και κυρίως μια αγωνία μην έχει κακή αντανάκλαση στην απασχόληση, αλλά ήδη από τα δεδομένα προκύπτει ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, δηλαδή τον Φεβρουάριο, που θα ήταν ο μήνας της ανησυχίας γι' αυτούς, αποδείχτηκε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, διότι ο προσλήψεις αυξήθηκαν» πρόσθεσε.