Skip to main content

Ολυμπιάδα: Σύσκεψη για τις πλημμύρες - Αίτημα για συνδρομή του Στρατού

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Θεόδωρο Λιβάνιο βρίσκεται στην Ολυμπιάδα - Παρών και ο Απ. Τζιτζικώστας

Ευρεία σύσκεψη, παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή νεροποντή στην περιοχή, ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση, αλλά και λύσεις για την επόμενη ημέρα. 

Στη σύσκεψη συμμετείχε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Το κλιμάκιο υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλλιάνος.

Από την έντονη χθεσινή βροχόπτωση έσπασαν αντιστηρίξεις του υπερχειλισμένου ρέματος «Μπασδέκη» με το νερό να προκαλεί προβλήματα και ζημίες σε σπίτια της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι έντονες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν τις πλημμύρες άρχισαν χτες το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα. Άμεσα η Περιφέρεια κινητοποίησε 14 μηχανήματα έργου, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις, στα δυο μεγάλα ρέματα της Ολυμπιάδας.

Το κλιμάκιο της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του δήμου και της Πυροσβεστικής και του Στρατού έκαναν αυτοψία στην περιοχή και στο ρέμα Μπασδέκη. «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πλήγματος από αύριο, καλό είναι να υπάρχει ένας συντονισμός όλων αυτών να θωρακίσουν όσο μπορούν την περιοχή», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: 

«Υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει από όλους τους αρμοδίους για να εκπονηθεί ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Η Ελλάδα έχει εξοικειωθεί με τις πυρκαγιές, αλλά πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται πλέον και τις πλημμύρες».

«Υπάρχει ο τρόπος να σχεδιαστεί η διευθέτηση του ρέματος, αλλά αυτό θα το δούμε από την επόμενη μέρα. Σήμερα και αύριο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τις αντίξοες συνθήκες που αναμένονται», σημείωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. «Εμείς από τις πρώτες ώρες είμαστε εδώ με μηχανήματα για να συνδράμουμε το έργο της Πυροσβεστικής. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την περιοχή εν όψει της νέας νεροποντής που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα, για αυτό ζήτησα και τη συνδρομή του Στρατού με μηχανήματα, προκειμένου να προστεθούν δυνάμεις στις δικές μας και να θωρακίσουν όσο γίνεται την περιοχή».

«Επόμενος στόχος», όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «είναι να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες για να δούμε κάποιο Ευρωπαϊκό ή Εθνικό πρόγραμμα να εντάξουμε με ολοκληρωμένη προσέγγιση την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής». 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ενεργοποιούνται επιπλέον μηχανήματα στην περιοχή εν όψει των νέων βροχοπτώσεων που προβλέπεται να πλήξουν την περιοχή τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο περιορισμός των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα οφείλεται στις εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού των ρεμάτων, που έγιναν από το καλοκαίρι στην περιοχή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι διαδικασίες καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις, υποδομές και καλλιέργειες αρχίζουν άμεσα, ενώ οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη δεσμεύτηκαν για την άμεση συνδρομή σε πόρους για τα αναγκαία έργα και την αποζημίωση των πληγέντων.

Ο δήμαρχος κ. Βαλλιάνος είπε: «Δύο ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ένα βραχυπρόθεσμο, που είναι η επόμενη νεροποντή που αναμένεται στην περιοχή την Κυριακή το βράδυ. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει με οποιοδήποτε κόστος, να εργαστούν όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα στα ρέματα, για να μπορέσει να παροχετευθεί το νέο νερό που έρχεται από αύριο βράδυ, προκειμενου τα αποτελέσματα της δεύτερης νεροποντής να μην είναι χειρότερα από αυτά της πρώτης».

«Το δεύτερο, το μεσοπρόθεσμο, είναι η οργανωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση της Ολυμπιάδας, ένα σημαντικό έργο που θα αποτρέψει αυτό το πρόβλημα οριστικά για το μέλλον», τόνισε. 

Το κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου, ενώ ακολούθως μετέβη με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θάσο, που επίσης χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία.